Linkovi

Powell zatražio od NATO saveza da pomogne Turskoj (10/2/03) - 2003-02-10


Američki državni tajnik Colin Powell zatražio je od u ovom trenutku podijeljenog NATO saveza da pruži pomoć Turskoj u slučaju rata s Irakom. Gospodin Powell je izjavio kako se nada da će zemlje NATO-a sad shvatiti kako imaju obvezu pomoći članici koja zatraži pomoć. Američki je državni tajnik izjavio kako očekuje da će se "naći rješenje koje će osigurati da Turska ne bude u opasnosti."

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson je izjavio da je spor u Sjeverno-atlantskom savezu oko toga treba li početi s pripremama za obranu Turske ili ne “ozbiljan”, ali da vjeruje kako će se pronaći rješenje.

Kako iz Bruxelesa javlja Roger Wilkinson, dužnosnici NATO-a nazivaju neslaganje oko pitanja obrane Turske krizom koja bi mogla ozbiljno naštetiti vjerodostojnosti saveza.

Turska je povukla potez bez presedana pozivajući se na četvrti članak Sporazuma o osnivanju NATO saveza, koji poziva na konzultacije ako neka zemlja članica osjeća da postoji prijetnja njenoj suverenosti i teritorijalnom integritetu.

S turskog teritorija bi se pokrenuo eventualni napad na Irak - vlada u Ankari iskazuje određenu nervozu jer bi mogla biti na meti iračkog protuudara.

Ambasadori zemalja članica saveza sastaju se u Bruxellesu kako bi raspravljali o ovom turskom zahtjevu nakon što su Francuska, Njemačka i Belgija uložile veto na bilo kakav potez kojim bi se počelo planiranje obrane Turske u slučaju rata.

Tri saveznice su priopćile da bi takav potez bio preuranjen i da bi ugrozio pokušaje miroljubivog rješenja iračke krize. Sjedinjene Države su ovaj potez nazvale "neoprostivim".

Glavni tajnik saveza George Robertson priznao je da je spor ozbiljan, no da vjeruje kako će ovaj savez s 19 članica pronaći rješenje: "To je nedvojbeno teška situacija. No saveznici su i prije imali svoje sporove i imat će ih nesumnjivo u budućnosti. Ono što je bitno jest da se dođe do sporazuma, a ja sam uvjeren da ćemo doći."

Glavni je tajnik dodao da stvar nije toliko u srži problema koliko u vremenskim ograničenjima. Turska također pokušava umanjiti značenje problema - njezin ministar vanjskih poslova izjavio je kako je “problem u vremenu”.

Međutim, u sjedištu NATO-a postoje dvojbe oko francuskih namjera. Neki dužnosnici smatraju da bi Francusku trebalo ozbiljno shvatiti kad kaže da želi usporiti američku ratnu groznicu. Drugi pak izražavaju zabrinutost da Francuska pokušava istisnuti Sjedinjene Države iz pitanja europske sigurnosti.

******

Najviši UN-ovi inspektori za naoružanje u ponedjeljak su napustili Bagdad, nakon razgovora tijekom vikenda. Prije odlaska, izjavili su da neka najnovija iračka obećanja ohrabruju, ali da još mnogo toga treba učiniti.

Hans Blix i Mohamed ElBaradei protekla su dva dana razgovarali s iračkim dužnosnicima - prije no što u petak Vijeću sigurnosti UN-a podnesu izvješće koje bi moglo skratiti odbrojavanje do konačnog napada na Irak. Gospodin ElBaradei je nešto ranije izjavio da smatra da je došlo do "početka promjene iračkih stajališta".

******

Posebni izaslanik pape Ivana Pavla drugog, kardinal Roger Etchegaray, na putu je za Irak - u misiji za koju je rekao da predstavlja 'posljednju granicu nade'. Dužnosnici u Vatikanu su priopćili da će kardinal Etchegaray pokušati uvjeriti iračko čelništvo da postupa u skladu s traženjima međunarodne javnosti i da uništi oružje za masovno uništavanje.

******

Grčki premijer Costas Simitis sazvao je za sljedeći tjedan summit Europske unije na kojem će se govoriti o iračkoj krizi. Gospodin Simitis, čija se zemlja nalazi na čelu rotirajućeg predsjedništva EU-a, predložio je da se summit održi u Bruxellesu. Grčki dužnosnici vjeruju da će prije summita biti održan i neformalni sastanak članica na razini ministara vanjskih poslova.

******

Ruski predsjdnik Vladimir Putin nalazi se u trodnevnom posjetu Parizu gdje će voditi razgovore sa svojim francuskim kolegom Jacquesom Chiracom. Posjet će biti usredotočen na iračku krizu. Putin je u Pariz doputovao iz Berlina, gdje je ponovio svoje protivljenje ratu u Iraku.

Francuska i Njemačka zauzimaju se za povećanje broja inspektora, a predviđaju i moguće slanje Plavih kaciga.

Osim o Iraku, Vladimir Putin će sa svojim francuskim domaćinima razgovarati i o jačanju bilateralne suradnje. Očekuje se potpisivanje nekoliko dokumenata, uključujući političko-stratešku deklaraciju te dokument o suradnji u energetskom sektoru.

XS
SM
MD
LG