Linkovi

Blix i ElBaradei najavljuju veću suradnju Iraka (10/2/03) - 2003-02-10


Dvojica vodećih inspektora iračkog naoružanja izjavila su da je Irak pokazao “promjenu raspoloženja” glede odustajanja od oružja za masovno uništavanje. Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei i glavni inspektor Ujedinjenih naroda za naoružanje Hans Blix izjavili su da je njihov dvodnevni boravak u Bagdadu označio novi početak, iako ne i potpuni zaokret, glede iračke provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti.

Gospodin je ElBaradei rekao da je napredak postignut i u vezi s inspekcijom i glede pune iračke suradnje. Gospodin je Blix izjavio da su Iračani uručili dokumenta koja se tiču kemijskog i biološkog oružja, te projektila. On je istaknuo i napredak postignut u vezi s ključnim pitanjem iračke dozvole da se u traganju za zabranjenim oružjem koriste špijunski zrakoplovi tipa U-2.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da bi njemački, francuski i belgijski prijedlog o utrostručenju broja inspektora za naoružanje u Iraku bio usmjeren na “pogrešna pitanja”, te bi služio isključivo “skretanju” s glavne teme. Takav je prijedlog promašio suštinu problema, rekao je gospodin Powell: “Ono što Francuska treba učiniti, kao što to treba učiniti i Njemačka – odnosno svih 15 članica Vijeća sigurnosti – je da ponovo pročitaju rezoluciju 14-41…”

Američki državni tajnik je rekao da nije za vjerovati da će dodatni inspektori imati više uspjeha u otkrivanju oružja masovnog uništavanja, no što su to malobrojniji inspektori koji se sada nalaze u Iraku.

Napetost u diplomatskim odnosima Sjedinjenih Država i nekih europskih zemalja zbog Iraka sada su dovele u pitanje plan NATO-saveza o vojnoj podršci Turskoj. S obzirom da bi u slučaju rata protiv Iraka turski teritorij imao jednu od glavnih uloga, Washington traži od NATO-a da pomogne Ankari u pripremama za eventualnu iračku odmazdu. Belgijski ministar vanjskih poslova je, međutim, izjavio da će njegova zemlja, a vjerojatno i Francuska i Njemačka, danas staviti veto na taj zahtjev. Američki državnik je takvo stajalište osudio kao neprihvatljivo i zatražio je da se ono preispita.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin je doputovao u Pariz. Kako se očekuje, on će s francuskim čelnicima razgovarati o nastojanjima da se izbjegne eventualni rat koji bi protiv Iraka predvodile Sjedinjene Države. Gospodin je Putin u Pariz doputovao iz Berlina, te je izjavio da njegova zemlja, Francuska i Njemačka imaju slična stajališta glede protivljenja uporabi sile protiv Iraka.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je da su njegova i druge arapske zemlje nemoćne u spriječavanju rata protiv Iraka. On je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka s čelnicima Sirije, Libije, Saudijske Arabije i Arapske lige. Egipatski je predsjednik pozvao na miroljubivo rješenje iračke krize, te je dodao da odluka o pokretanju rata leži na američkom Kongresu, Vijeću sigurnosti, britanskom parlamentu i administraciji predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG