Linkovi

Internet ne pomaže širenju demokracije? (9/2/03) - 2003-02-09


Najnovije istraživanje, koje je financirala neovisna američka Zaklada za međunarodni mir Carnegie, ukazuje da Internet nije pomogao u širenju demokracije diljem svijeta.

Prema istraživanju, Internet nije uspio oslabiti kontrolu brojnih autoritarnih režima, unatoč proširenom uvjerenju da slobodan protok informacija promiče jačanje demokracije. Autori istraživanja Shanti Kalathil i Taylor Baas kažu da je Internet, poput telefona ili televizije, sredstvo koje se može koristiti na različite načine. Istraživanje, dapače, pokazuje da autoritarne vlade razvijaju Internet na način koji promiče njihove interese.

Autori su obradili korištenje Interneta u Singapuru, Vijetnamu, Burmi, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Ujedinjenim arapskim emiratima, te su zaključili da vlade u tim zemljama uglavnom oponašaju nastojanja vlada Kine i Kube da kontroliraju pristup informacijama. U istraživanju se objašnjava da Havana kontrolira protok informacija ograničavajući pristup kompjutorima i Internetu, dok Peking filtrira informacije kako bi blokirao pristup pro-demokratskim sajtovima i drugim sadržajima kojima se vlada poritivi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u novoj knjizi “Otvorene mreže, zatvoreni režimi: Utjecaj Interneta na autoritarnu vlast.”

XS
SM
MD
LG