Linkovi

Hrvatske knjige za djecu u knjižnici u newyorškom Queensu - intervju sa Sanjom Crnković (9/2/03) - 2003-02-09


Želite li u New Yorku naći priče Ivane Brlić Mažuranić ili pak Paljetkove “Miševe i mačke naglavačke” morat ćete se zaputiti u njujorški gradski okrug Queens. Tamošnja javna knjižnica na svojim policama ima niz djela hrvatskih pisaca za djecu. Postojanje dječje kolekcije na hrvatskom može se zahvaliti Sanji Crnković, ekonomistici, novinarki i učiteljici u lokalnoj hrvatskoj školi, a prije svega – požrtvovnoj majci.

Sanja Crnković kaže nam sve je počelo prije šest godina, kada je s obitelji došla u Sjedinjene Države. Njen tada petogodišnji sin Viktor znao je čitati i pisati hrvatski, ali je teško komunicirao s vršnjacima na engleskom. Zato ga je počela voditi u lokalnu knjižnicu, gdje su na policama otkrili – knjige na hrvatskom, ali za odrasle. Kroz kontakte s osobljem knjižnice razvila su se brojna prijateljstva, ali i inicijativa da se nabave i dječje knjige na hrvatskom.

"Moja je uloga u svemu tome bila dokazati ljudima zaduženima za nabavku knjiga u međunarodnoj zbirci u knjižnici da postoji dovoljno veliki broj potencijalnih čitača na hrvatskom jeziku. I kada sam ih uspjela u to uvjeriti, za što mi je trebalo oko pet godina, onda više nije bilo problema."

Javna knjižnica Queens je, s oko 17 milijuna korisnika godišnje, najprometnija knjižnica u Sjedinjenim Državama s bogatom međunarodnom zbirkom. Smještena je u etnički najmješovitijem njujorškom okrugu, u kojem žive pripadnici više od 160 etničkih zajednica. Kroz svoj program New American, knjižnica u Queensu svake godine odvaja određena sredstva za nabavku knjiga na stranim jezicima, pa su tako izdvojena i sredstva za kupovinu djela hrvatske dječje književnosti.

"U jesen 2001. stigla je prva kolekcija knjiga za djecu, točnije, 135 naslova u rasponu od slikovnica, početnih materijala za djecu koja su tek naučila čitati, pa do malo ozbiljnijih sadržaja za srednjoškolce. To su recimo klasici kao Ivana Brlić-Mažuranić, Nada Iveljić, Mato Lovrak, Luka Paljetak itd."

Svi nabavljeni materijali su vrlo popularni, što se, kaže nam gospođa Crnković pokazalo već nekoliko dana nakon što su se našli na policama.

"Dogodila se jedna simpatična epizoda. Jedna mama došla je uzrujana u školu i rekla mi je: “Sanja zašto ti stalno pričaš o tim knjigama. Ja sam se upravo vratila iz knjižnice i nisam zatekla niti jednu knjigu na polici.” Meni je to bilo vrlo drago jer je značilo da su svi materijali vani, da su već posuđeni. Ja sam se ipak malo prošetala do te knjižnice, razgovarala s osobom zaduženom za dječji odjel i ona mi je objasnila da su se ljudi u tako velikom broju počeli javljati da su svi materijali izdani za nekoliko dana."

Gospođa Crnković dodaje da postoje i planovi na nabavku novih knjiga, no, kako kaže, njihovo provođenje uvjetovano je novčanim mogućnostima, tako da ove godine vjerojatno neće doći do povećanja zbirke. A što je bilo s malim Viktorom s početka naše priče? Ponosna majka kaže nam da danas ima 11 godina, ide u šesti razred i prošle je godine držao govor u gradskoj vijećnici u ime korisnika knjižnice Queens.

XS
SM
MD
LG