Linkovi

Powell: 'Njemački i francuski plan promašio srž problema' (10/2/03) - 2003-02-09


Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da je plan Njemačke i Francuske o proširenju i produžavanja inspekcija oružja u Iraku promašio srž problema. Govoreći danas za televizijsku mrežu Fox, gospodin Powell je izjavio da je cilj Ujedinjenih naroda primorati da postupaju u skladu s rezolucijom 1441. Francuska i Njemačka iznijet će svoj plan pred Vijeće sigurnosti u Petak.

Francuska i Njemačka žele snažnije podržati rad UN-ovih inspekcija slanjem u Irak oružanih snaga, ali UN-ovih plavih šljemova i to je jedini aranžman u Iraku na kojega pristaje Njemačka. Međunarodne snage trebale bi, po ovom prijedlogu, aktivno sudjelovati u uništavanju iračkog biološkog, kemijskog i nuklearnog naoružanja.

No, ostala je dvojba radi li je o novom projektu ili tek o spekulacijama, točnije ispitivanju terena za opciju za koju je i ruska strana postala zainteresirana izjavom da je Moskva spremna ponuditi izviđačke zrakopove i stručnjake – kemičare. I dok Nijemci obzirno spominju plan i, prema riječima ministra obrane Petera Strucka, plan žele podastrijeti Vijeću sigurnosti 14. veljače, Francuzi, navodni ko-autori projekta službeno su zanijekali njegovo postojanje.

Francuzi su jedino upozorili da će ojačavanje rada UN inspektora doći kad-tad na red, 'što prije to bolje', izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Postojanje plana objavio je inače njemački tjednik Der Spiegel, i za sada se zna samo da se njemu intenzivno raspravlja na najvišoj razini, dijalogom francuskog predsjednika Chiraca, njemačkog kancelara Schroedera te ruskog predsjednika Putina, danas angažiranog na brzinskoj europskoj turneji u Parizu i Berlinu.

XS
SM
MD
LG