Linkovi

Iračka kriza - glavna tema minhenske konferencije o sigurnosti (8/2/03) - 2003-02-08


Uz anti-ratne prosvjede i snažno policijsko osiguranje prvi dan Minhenske konferencije obilježile su sve dublje europsko-američke nesuglasice i potpuno različita stajališta o Iraku. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u Minhenu je rekao da umjesto jedinstva i odlučnosti različite pozicije oko odgađanja priprema za rat signaliziraju nesigurnost.

Rumsfeld je kazao da ne razumije Njemačku, Francusku i Belgiju koje odbijaju američki prijedlog da sjevernoatlantski savez krene s pripremama za zašttu Turske u slučaju rata u Iraku. Rumsfeld je na konferenciji upozorio da NATO savez ima obvezu zaštititi Tursku, jedinog NATO-vog saveznika koji graniči s Irakom. Ako međunarodna zajednica ni ovoga puta ne pokaže odlučnost, nema šanse da će se Sadam Husein razoružati dobrovoljno i otići. Samim tim smanjene su šanse za mirno rješenjem kazao je Rumsfeld.

Ponavljanjem stajališta vlade u Berlinu odgovorio mu je njemački ministar vanjskih poslova Joshke Fisher. Fisher je kazao da diplomatski napori da se osigura razoružanje Iraka nisu iscrpljeni, te da je još prerano za voju akciju. “Oprostite niste me uvjerili, to je moj problem, ne mogu izaći u javnost i reći: idemo u rat jer za to postoje razlozi, ja u njih ne vjerujem” - poručio je Fisher Rumsfeldu.

Iračka kriza i podjela dosadašnjih tradicionalnih saveznika dominirat će sutrašnjim zadnjim danom konferencije koja je okupila 250 ministara i vojnih stratega iz 40 država. Sutra na konferenciji neće biti hrvatskih ministara koji večeras napuštaju Minhen. Hrvatsko je stajalište poznato, vlada je početkom tjedna podržala američkog predsjednika Georga Busha. Konferenciju je osiguralo 3500 policajaca, od kojih je pet puta više demonstranata. Više od 15 tisuća ljudi prosvjeduje protiv rata u Iraku. Iako su među demonstrantima i anti-globalističke grupe poznate po nasilju, policija do sada nije zabilježila niti jedan ozbiljniji incident.

“Hrvatska je jedna od onih zemalja, koja je podupirući izjavu Vilniuske skupine, dala svoj obol jačanju političkog pritiska na irački režim kako bi se u potpunosti ostvarila rezolucija Vijeća sigurnosti i tako izbjegao rat” - rekao je šef hrvatske diplomacije Tonino Picula nakon susreta s američkim senatorom Johnom McCainom tijekom sigurnosne konferencije u Minchenu, te je dodao: "Vjerujem da još uvijek ima političkog prostora za sdrugačija rješenja koja ne uključuju opotrebu vojske u rješavanju iračke krize, ali ona su sada manje vjerojatan nego prije mjesec-dva".

U razgovoru sa senatorom McCainom šef hrvatske diplomacije je naglasio da Hrvatska pridonosi regionalnoj stabilnosti jugoistočne Europe, da sudjeluje u antiterorističkoj koaliciji i zatražio podršku Sjedinjenih Država za približavanje Hrvatske NATO savezu. Pritom je istaknuo da službeni Zagreb nastoji što prije nadoknaditi zaostatke i kvalificirati se za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu.

XS
SM
MD
LG