Linkovi

Glavaš: Sloveniji i Hrvatskoj Jugoslavija je bila 'privremeno rješenje' (7/2/03) - 2003-02-07


Jučer je u Centru Woodrow Wilson, ovdje u Washingtonu, održan panel pod naslovom Suradnja i integracija u Jugoistočnoj Europi. Na panelu je, među ostalima, sudjelovao i hrvatski novinar Davor Glavaš, voditelj zagrebačkog ureda američke ne-vladine obrazovne organizacije Irex koja diljem svijeta pomaže u razvoju slobodnih i neovisnih medija.

Izlaganja na panelu u Centru Woodrow Wilson bila su prilično raznorodna – sezala su od povijesti pa do ekonomije, a neki od sudionika nastup su shvatili kao priliku da promiču političke ideje svojih stranaka ili etničkih skupina.

Sudionici su bili iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova, a u Washington su došli kako bi bili nazočni tradicionalnom Molitvenom doručku, u organizaciji američkog Kongresa.

Jugoslavija - 'privremeno rješenje' koje je osiguralo granice

Po jasnoći izlaganja izdvojila su se dva panelista – hrvatski novinar Davor Glavaš i srpski političar Vuk Drašković. U svojim izlaganjima oni su govorili o prirodi bivše države, te o budućim odnosima zemalja koje su stvorene nakon njezina raspada. Navodeći povijesne izvore, Davor Glavaš je rekao da su slovenski i hrvatski komunisti već prije 1945. bili svjesni da je Jugoslavija za njihove domovine samo “privremeno rješenje” - koje osigurava granice na zapadu i sjeveru, prema Italiji, odnosno Austriji.

"Kad to kažem, ne želim reći da je ideja Jugoslavije bila potpuno pogrešna. Od početka njenog postojanja bilo je različitih ideja o tome kako bi ona trebala izgledati. Po mom mišljenju, Jugoslavija je “umrla” već sredinom šezdesetih godina, s neuspjehom prve ustavne i ekonomske reforme. Nakon toga, pitanje je bilo jedino na koji će se način zemlja raspasti. Na žalost, raspala se uz mnogo krvi" - rekao je Davor Glavaš.

On se složio sa sudionikom panela iz Bosne i Hercegovine koji je tvrdio da je budućnost zemalja regije u suradnji. “Ovisi jedino kako definiramo tu suradnju” – rekao je Davor Glavaš. “Ako se radi o slobodnom protoku ljudi, informacija, i kapitala, onda ja to svim srcem podržavam. Ako se pak radi o nekom novom zajedničkoj političkom okviru, koji bi nalikovao prošloj državi – onda mislim da se radi o pogrešnoj ideji, zbog koje bi mogla ispaštati naša djeca i unuci” – rekao je hrvatski novinar.

Je li Jugoslavija bila 'sotonska država'?

Komentirajući izjavu srbijanskog političara Vuka Draškovića da je “Jugoslavija bila država sotone”, Davor Glavaš je rekao: "Teško je reći što je to 'sotonski državni sustav'. Jugoslavija je jednostavno bila ekonomski neefikasna zemlja. Tu neefikasnost pokušavala je nadoknaditi političkom represijom – što je po mom mišljenju glavni razlog njezina neuspjeha. Sada je prilika da se – barem na ekonomskom planu - odnosi uspostave na temelju tržišnih načela. Obnova odnosa između nedavno zaraćenih društava bit će znatno sporija.

Davor Glavaš smatra da će to ići sporo zbog toga što “mi na Balkanu manjine smatramo prijetnjom umjesto činjenice koja obogaćuje društvo.” Sve dok se to ne promjeni, pomirenje među balkanskim narodima neće biti potpuno. Za pomirenje će trebati barem jedna ako ne i dvije generacije – rekao je u Centru Woodrow Wilson Davor Glavaš, voditelj ureda američke ne-vladine organizacije Irex u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG