Linkovi

Izvješće Ujedinjenih Naroda (5/2/03) - 2003-02-05


Prema uvjetima prekida vatre kojim je okončan Zaljevski rat, 1991. godine, od iračkog režima Saddama Husseina se zahtijevalo da uništi sve svoje oružje masovnog uništavanja. Tijekom više od jednog desetljeća, Irak je lagao i zataškavao svoj program naoružavanja. Irak je prekinuo svu suradnju s inspektorima u prosincu 1998. godine.

U studenome prošle godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda zahtijevalo je povratak inspektora. Sada, inspektori izvještavaju, ali ono što javljaju nisu dobre vijesti. Kao što je rekao Hans Blix, glavni inspektor Ujedinjenih Naroda za iračko oružje, "Kako izgleda, Irak čak niti sada nije iskreno prihvatio razoružanje koje se od njega zahtijevalo."

Među ostalim pitanjima na koja svijet želi znati odgovore jest i - gdje se nalazi nervni bojni plin V-X? Gdje je antraks? Gdje su pokretni biološki laboratoriji? Zašto Irak krši zabranu na projektile dometa većeg od 150 kilometara?

Irak je odbio odgovoriti na ijedno od tih pitanja. Odgovorio je praznom retorikom, nepotpunim deklaracijama i gestama koje nimalo nisu pomogle. Inspektori nisu bili u mogućnosti privatno razgovarati ni s jednim iračkim znanstvenikom. Inspektori nisu bili u mogućnosti koristiti zračno osmatranje.

Kao što je rekao američki državni tajnik Colin Powell, "Ako je Irak bio predan razoružanju, zašto bi onda poduzimao sve te napore obmanjivanja i pokušavao spriječiti inspektore u obavljanju njihovog posla? Pasivna suradnja nije ono što je bilo traženo rezolucijom broj 14-41 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda."

"Popis neodgovorenih pitanja i mnogi načini na koji Irak otežava i onemogućava inspekcije samo se nastavlja," rekao je gospodin Powell. "Odbijanje Iraka da se razoruža … još uvijek prijeti međunarodnom miru i sigurnosti. A iračko prkošenje i dalje potkopava značaj i kredibilitet Vijeća sigurnosti."

Iraku se ne smije dozvoliti da zadrži oružja masovnog terora, kao ni sposobnost da ih još više proizvede. Kao što je rekao državni tajnik Powell, "Čak i u ovom posljednjem trenutku Sjedinjene Države se nadaju miroljubivom rješenju. Ali, miroljubivo rješenje moguće je samop ako se Irak razoruža uz pomoć inspekcija. … Vrijeme koje je Iraku dano da izabere miroljubivo razoružanje brzo se približava kraju."

XS
SM
MD
LG