Linkovi

Govor predsjednika Busha o stanju nacije (2/2/03) - 2003-02-05


2003.02.04

“Najveću opasnost s kojom se sučeljavaju Amerika i svijet” rekao je predsjednik George Walker Bush u svojem govoru o stanju nacije, “predstavljaju režimi koji su se odmetnuli od medjunarodne zajednice te koji nastoje nabaviti i posjeduju nuklearno, kemijsko i biološko oružje. Ti režimi mogu koristiti takvo oružje za ucjenjivanje, teror i masovna ubojstva. Oni takodjer mogu dati ili prodati takvo oružje terorističkim saveznicima, koji bi ih koristili bez i najmanjeg ustezanja.”

Najopasniji medju takvim režimima je onaj Sadama Huseina u Iraku. Prije dvanaest godina, Sadam Husein se suglasio eliminirati svo svoje oružje za masovno uništavanje. Međutim, kako su to jasno pokazale inspekcije Ujedinjenih naroda za oružje, rekao je predsjednik Bush; “Irački diktator se ne razoružava ... on obmanjuje.”

Prije nego što su bili prisiljeni napustiti Irak, 1998. godine, inspektori Ujedinjenih naroda otkrili su dokaze da režim Sadama Huseina raspolaže kapacitetima za proizvodnju tisuća litara antraksa i botulina, kojim bi se moglo usmrtiti milijune ljudi. Nadalje se procjenjuje da Irak posjeduje stotine tona sarina, iperita, te kemijskog agensa V-X, uz još oko 30 tisuća komada različitog streljiva koje se može napuniti ovim agensima. Inspektori Ujedinjenih naroda su se vratili u Irak. Medjutim, režim Sadama Huseina nije im pružio odgovarajuće dokaze da je to oružje uništeno. Također je javljeno da Irak nastavlja s nastojanjima na razvoju nuklearnog oružja.

Štoviše, kako je to istaknuo predsjednik Bush, postoje dokazi iz mnogih izvora “da Sadam Husein pomaže i štiti teroriste, uključujući i članove al-Qaide. Tajno i bez ostavljanja tragova, on bi mogao dati neko od svog skrivenog oružja teroristima, ili im pomoći da ga sami razviju.”

Govoreći o 11. rujna 2001. godine, o terorističkim napadima na Sjedinjene Države, predsjednik Bush je rekao: “Zamislite tih 19 otmičara naružanih drugim oružjem i s drugim planom, ovaj put naoružani od strane Sadama Huseina. ”Ukoliko bi teroristi uspjeli unijeti u Sjedinjene Države bočicu ili limenku kemijskog agensa ili smrtnosnih virusa,” rekao je predsjednik Bush, to bi moglo rezultirati “danom strave kakav nikada ranije nismo vidjeli. Učinit ćemo sve što je u našoj moći”, rekao je predsjednik Bush, “kako bismo osigurali da taj dan nikada ne dođe.”

Sjedinjene Države, kao i svjetska zajednica, i dalje se nadaju da će Irak sam djelovati brzo i eliminirati svo svoje oružje za masovno uništavanje. “Međutim, da ne bi bilo zabune”, rekao je predsjednik Bush. “Ukoliko se Sadam Husein u potpunosti ne razoruža zbog sigurnosti naših građana, te zbog mira u svijetu, mi ćemo povesti koaliciju koja će ga razoružati.”

XS
SM
MD
LG