Linkovi

Predsjednik Bush na komemoraciji u Houstonu (4/2/03) - 2003-02-04


Predsjednik George Bush će danas nazočiti komemoraciji za sedmero astronauta Columbije koja će se održati u svemirskom centru Johnson u saveznoj državi Teksas. Predsjednik, gospođa Bush i bivši astronaut Neil Armstrong predvodit će državno izaslanstvo. Gospodin Bush će se privatno sastati i sa obiteljima poginulih astronauta.

******

NASA je priopćila da proširuje područje na kojem traga za ostacima raketoplana Columbija. Takva odluka je donesena nakon što su dijelovi letjelice otkriveni zapadnije nego što se očekivalo, u blizini grada Fort Wortha u Teksasu.

Neki građani Kalifornije su javili da su vidjeli otpadanje dijelova raketoplana iznad njihove savezne države.

Direktor programa letova raketoplana, Ron Dittemore, izjavio je da je naročito zainteresiran za dijelove koji su otpali dok je Columbija prelijetala Kaliforniju, Arizonu i Novi Meksiko.

******

Ruska svemirska letjelica bez ljudske posade pristala je na Međunarodnu svemirsku postaju Alfa. Teretni brod Progres donosi na postaju više od dvije tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština za tročlanu posadu koja bi trebala ostati na postaji do lipnja.

Dvojica američkih astronauta i jedan ruski kozmonaut trebali su se vratiti na Zemlju u ožujku. Ta misija je, međutim, odgođena jer je američka svemirska agencija NASA prizemljila svoju flotu raketoplana dok se ne utvrde razlozi nesreće Columbije.

******

Japanska agencija za istraživanje svemira neće dopustiti svojim astronautima sudjelovanje u letovima američkih raketoplana sve dok se Tokio ne uvjeri da su oni sigurni.

U prijašnjim misijama sudjelovala su četvorica japanskih astronauta. Peti je trebao letjeti na raketoplanu Atlantis u ožujku, ali je ta misija odgođena zbog nesreće Columbije.

******

Britansko povjerenstvo za humanitarne zaklade smijenilo je jednog radikalnog muslimanskog svećenika iz londonske džamije u Finsbury Parku jer je – kako je rečeno – davao uvredljive izjave o katastrofi raketoplana Columbija.

Šeik Abu Hamza al-Masri je rekao da je eksplozija raketoplana "božja kazna". Raketoplan Columbiju je londonski šeik nazvao "trojstvom zla protiv Islama" jer su u posadi bili Amerikanci, jedan Izraelac i jedna astronautkinja hinduskog podrijetla.

XS
SM
MD
LG