Linkovi

Prvi korak - posjet orijentacijskom centru za američko obrazovanje - 2003-02-04


Stručnjaci kažu da je za upis na američko sveučilište važno s planiranjem započeti rano, najmanje dvije godine unaprijed.

Prvi korak bi trebao biti posjet orijentacijskom centru za američko obrazovanje. Postoji više od 400 takvih ureda, a najbliži možete naći putem interneta na web stranici: Collegeboard.com.

U Hrvatskoj takvi centri postoje u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Također se možete informirati u odijelu za odnose s javnošću Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Hrvatskoj. U tim centrima možete dobiti informacije, a tamo postoje i kompjuteri koji se mogu koristi za traženje sveučilišta koje bi vam najbolje odgovaralo.

Američka sveučilišta nude različite vrste diploma koje zahtijevaju jednu ili više godina studija. Na primjer, neke škole nude jednogodišnje obrazovanje kojim se stječe potvrda o položenoj izobrazbi iz uredskog poslovanja, programiranja ili servisiranja automobila.

Možete se odlučiti i za dvogodišnji studij na takozvanim “Junior” ili “Community” koledžima koji su slični višoj školi nakon kojeg se stječe tzv. “associate degree” diploma. Studiranje na ovakvim školama košta daleko manje nego na četverogodišnjim koledžima, a i mnogi fakulteti priznaju ovakvo obrazovanje kao ekvivalent prve dvije godine četverogodišnjeg studija.

Studij na fakultetu, odnosno koledžu traje četiri godine. Tijekom prve dvije godine studiraju se opći predmeti poput engleskog, povijesti, matematike i prirodnih znanosti, a tijekom treće i četvrte godine slušaju se predavanja iz uže odabranog područja, takozvanog “majora”. Po svršetku ovakvog studija stječe se diploma nazvana “bachelor's degree”.

Ako već posjedujete fakultetsku diplomu, možete se odlučiti za post-diplomski studij, odnosno, “graduate school”. Post-diplomski studij traje obično dvije ili tri, pa i više godina. Na primjer, da bi se postalo sveučilišni profesor, liječnik ili odvjetnik, potrebno je između tri i šest godina post-diplomskog studija.

Postoji li tema u vezi sa studiranjem u SAD-u koja vas posebno zanima, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG