Linkovi

Svjetski tisak o nesreći Columbije (2/2/03) - 2003-02-02


"Tragedija raketoplana Columbia pogađa čitav svijet", piše bostonski list “Christian Science Monitor”. Kada je, prije 17 godina, eksplodirao raketoplan Challenger, Sjedinjene Države su same provodile svoj svemirski program. Tijekom posljednjeg desetljeća, međutim, druge zemlje, koje su bile zainteresirane za vođenje vlastitih programa istraživanja svemira, - Kanada, Japan i nekoliko europskih zemalja -, odreklo se vlastitih napora da bi se pridružile američkom programu svemirskih letova s ljudskom posadom.

Pitanje, koje će se idućih tjedana sve više postavljati, piše “Monitor”, jest: u kolikoj mjeri će ova tragedija pogoditi globalne svemirske programe s ljudskom posadom. Druge su zemlje već bile nezadovoljne odlukom Sjedinjenih Država da smanji svoj udio u međunarodnoj svemirskoj postaji. Sada, sa samo tri preostala raketoplana, i gotovo nikakvom šansom da će novi biti izgrađeni prema trenutnom modelu, očekuju se još veća kašnjenja na izgradnji međunarodne svemirske postaje. Kanada i Japan već imaju dijelove koji su već trebali biti otpremljeni na Alfu.

"Washington Post" podsjeća da se već godinama vodila rasprava kako i kada zamijeniti flotu svemirskih raketoplana. Oni su i preživjeli prvenstveno zato što su bili neophodni za izgradnju međunarodne svemirske postaje. Raketoplani, osim dostave teškog tereta i velikih dijelova, pomiču Alfu u višu orbitu, kada je to potrebno. Ali, u pitanju je i proračun NASA-e, koji je godinama bio smanjivan. Upravo su štednja i kritike zbog prekoračenja proračuna, izazvanog izgradnjom međunarodne svemirske postaje, dovele do ostavke dugogodišnjeg upravitelja NASA-e, Daniela Goldina, krajem 2001. Zamijenio ga je Sean O'Keefe, koga bije glas da je mnogo više ekspert za management nego zaljubljenik u svemirska istraživanja.

"New York Times", u članku o mogućim uzrocima tragedije, konzultira mnoge stručnjake, među njima i bivše eksperte NASA-e. Većina ih najvjerojatniji uzrok nesreće traži u izolacijskim pločicama koje oblažu raketoplan i štite ga od ogromne vrućine pri ulasku u atmosferu. Čak i samo labava pločica, - možda ona udarena komadićem izolacije pri lansiranju -, mogla je dati mjesta prvom plamsaju vatre koji bi lančano doveo do katastrofe, ističe bivši NASA-in inžinjer James Oberg, i dodaje: “Posebice ako se radilo o krilu - problem krila u sekundi postaje problem čitave letjelice”. Ovaj stručnjak, kako navodi "Times", kaže da se, ako se sumnjalo na pločice na krilu, problem mogao kompenzirati iz kontrole leta, nakretanjem raketoplana za samo desetak stupnjeva kako bi glavni teret vrućine i pritiska ponijelo neoštećeno desno krilo. Umjesto toga, kako izgleda, raketoplan je počeo gubiti izolacijske pločice još dok je bio nad Californijom.

Svjetski tisak nesreću raketoplana Columbije popratio je praktički istim reakcijama šoka i žalosti. To je posebice izraženo u izraelskim novinama. "Jeruzalem Post" nesreću naziva "nacionalnom tragedijom" zbog pogibije pukovnika Ilana Ramona, koji je ovu zemlju naveo da 16 dana s ponosom gleda u nebo umjesto, kako ističe list "Haaretz", "u turobnu stvarnost intifade i 28 mjeseci novih izraelsko-palestinskih sukoba”. Pukovnik Ramon, inače, bio je jedan od osmorice pilota koji su 1981. godine, svojim zrakoplovima više sati prelijetali preko neprijateljskih arapskih teritorija da bi došli gotovo do Bagdada i bombardirali irački nuklearni reaktor Osirak.

U Indiji, novine se posebno prisjećaju Kalpane Chawla, ambiciozne i dinamične učenice i kasnije studentice, kako je opisuje "Times of India". U njezinoj su se rodnoj zemlji, školska djeca posebno okupila i pjesmama i plesom pratila povratak raketoplana kako bi proslavila svoju sunarodnjakinju. Proslave su se, međutim, pretvorile u nacionalnu žalost.

XS
SM
MD
LG