Linkovi

Pentagon razmatra vojne opcije za Sjevernu Koreju (1/2/03) - 2003-02-01


U jutrošnjem tisku pažnju privlači pregled i analiza sjevernokorejskog nuklearnog problema u listu "Washington Post". Na obavještajne podatke da su američki sateliti zabilježili aktivnost kod nuklearnog postrojenja, gdje je uskladišteno oko 8 tisuća potrošenih gorivih šipki iz nuklearnih reaktora, administracija je službeno reagirala mirno. Neslužbeno, kako piše Post, dužnosnici su bili mnogo otvoreniji u komentiranju i tijekom brifiranja u Kongresu.

Sjeverna Koreja je očigledno nakanila izraditi nuklearna oružja - tvrde izvori “Posta” iz Kongresa. Do kraja veljače, Sjeverna Koreja bi mogla imati dovoljno plutonija za jednu bombu, a za tri do šest mjeseci, mogla bi imati tri do pet novih nuklearnih bombi - rečeno je iz istih izvora.

Premda službeni Washington odlučno odbacuje mogućnost vojnog udara protiv Sjeverne Koreje, "Washington Post" piše da se vide znaci da Pentagon možda prilagođava svoje kapacitete kako bi ostavio otvorenima i vojne opcije. Vojni zapovjednik pacifičkog područja zatražio je pojačanje od 24 bombardera dalekog dometa, te osam borbenih zrakoplova tipa F-15E. Dužnosnici, međutim, tvrde, da taj zahtjev nije povezan s najnovijim obavještajnim otkrićima.

S unutrašnjepolitičke scene, izdvajamo članak iz "Los Angeles Timesa" koji kaže da sedam milijuna useljenika živi u Sjedinjenim Državama ilegalno, odnosno milijun više nego prije četiri godine. Radi se o jučer objavljenim podacima američkog Ureda za useljavanje. Najveći broj ilegalnih useljenika dolazi iz Meksika i drugih zemalja Središnje Amerike, te iz Kine. Najveći broj ilegalaca, oko 32 posto, odnosno više od dva milijuna, nalazi se u Californiji, a slijede Teksas i Illinois, savezna država u kojoj se nalazi Chicago.

Od medicinskih vijesti, jutrošnji tisak donosi obavijest da je odobren za uporabu prvi biotehnološki lijek protiv psorijaze. Novi lijek, Amevive, kompanije Biogen, pomoći će bolesnicima s teškim oblikom psorijaze bez teških popratnih pojava oštećenja jetre i bubrega, koje donose postojeći lijekovi. Novi se lijek daje injekcijom, jednom tjedno, tokom 12 tjedana, a čitav tretman pacijente će koštati između 8 i 10 tisuća dolara – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG