Linkovi

Početne vojne konzultacije SAD i RH (31/1/03) - 2003-01-31


Američko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj objavilo je da će idućeg tjedna u Zagrebu izaslanstvo Ministarstva obrane Sjedinjenih Država sudjelovati, zajedno s najvišim hrvatskim dužnosnicima, u početnim bilateralnim vojnim konzultacijama.

Američko će izaslanstvo predvodit Mira Ricardel, zamjenica pomoćnika ministra obrane za države Euroazije.

Glavna tema će biti jačanje američko-hrvatske bilateralne suradnje, te povećanje međuperativnosti NATO saveza s hrvatskim oružanim snagama. Ostale teme su – obrambena politika, vojna reforma i modernizacija, zatim suzbijanje oružja za masovno uništenje te pogranična sigurnost.

U američkom će izaslanstvu biti i predstavnici američkog Združenog stožera, Zapovjedništva američkih snaga za Europu i regionalnih vojnih zapovjedništava.

Očekuje se da će se zamjenica pomoćnika ministra obrane Mira Ricardel tijekom posjeta susresti i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivicom Račanom, ministricom obrane Željkom Antunović, te načelnikom glavnog stožera Hrvatske vojske generalom Josipom Lucićem. Razgovarat će se o bilateralnoj vojnoj suradnji, kaže se u priopćenju.

******

Američka vojske prihvatila je projekt izgradnje magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda u Slunju, koji je predložilo Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo, priopćeno je iz tog ministarstva.

Za izgradnju magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda američka vojska planira izdvojiti 250 tisuća dolara.

U travnju i svibnju, za vrijeme vojne vježbe hrvatske i američke vojske u blizini Slunja, američke inženjerijske postrojbe trebale bi izgraditi vodovod u dužini od 12 kilometara, koji će spajati Slunj, Popovac, Lumbardenik, Lađevac, Polje i Furjan.

Ovaj projekt odlazi na konačnu potvrdu Ministarstvu obrane SAD-a.

XS
SM
MD
LG