Linkovi

Predsjednik Bush: 'Irački diktator se ne razoružava. Naprotiv, on nas obmanjuje' (29/1/03) - 2003-01-29


Obraćajući se članovima oba doma Kongresa i američkom narodu, predsjednik George Bush je u sinoćnjem govoru o stanju nacije posebnu pažnju posvetio nužnosti iračkog razoružanja, te potrebi jačanja američkog gospodarstva. Iako nije objavio rat Bagdadu, američki je predsjednik naglasio potrebu poduzimanja hitnih mjera kako bi se irački režim prisililo na odricanje od oružja masovnog uništavanja. Na domaćem planu, gospodin Bush je pozvao na oživljavanje gospodarstva, smanjenjem poreza i otvaranjem novih radnih mjesta: “Ova je zemlja sučeljena s mnogim izazovima; to nećemo poricati, niti ignorirati…niti ćemo naše probleme prebaciti na sljedeće sazive Kongresa, druge predsjednike i dolazeće generacije. Izazovima ćemo se suprotstaviti – oštro,jasno i hrabro.”

Ističući da su Sjedinjene Države i na domaćem i na međunarodnom planu sučeljene s izazovima, gospodin Bush je pozvao američki narod da im se suprotstavi, kao i uvijek do sada, odlučno i samouvjereno. Među najozbiljnije međunarodne probleme predsjednik je uvrstio rat protiv terorizma, te potrebu da se onemogući iračko raspolaganje oružjem masovnog uništavanja: “Danas, najveću opasnost u ratu protiv terorizma – najveću opasnost s kojom su sučeljeni Amerika i svijet – predstavljaju nezakoniti režimi koji posjeduju, ili nastoje posjedovati nuklearno, kemijsko i biološko oružje. Ti bi režimi mogli koristiti takvo oružje za ucjene, terorizam i masovno ubijanje. Oni bi također mogli dati ili prodati to oružje svojim terorističkim saveznicima koji bi ga koristili bez ikakvog dvoumljenja.”

Predsjednik Bush je kao dio borbe protiv međunarodnog terorizma izdvojio uništavanje zabranjenog oružja u iračkom arsenalu. On je rekao da se režimu u Bagdadu neće dopustiti da dominira vitalnim područjem svijeta i da prijeti Sjedinjenim Državama. Američki je predsjednik rekao da će braniti slobodu i sigurnost američkog naroda kadgod je to nužno, te je dodao da u toj obrani neće ovisiti od odluke drugih država. Gospodin Bush je upozorio da Saddam Hussein nastavlja prkositi međunarodnoj zajednici i to čini već punih dvanaest godina. Irački predsjednik zbog toga mora odgovarati svijetu i Sjedinjenim Državama – rekao je predsjednik Bush: “Prije gotovo tri mjeseca Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pružilo je Saddamu Husseinu zadnju šansu da se razoruža. On je, međutim, izrazio potpuni prezir prema Ujedinjenim narodima i prema mišljenju svjetske zajednice. Irački diktator se ne razoružava. Upravo suprotno - on nas obmanjuje.”

Bush: Američka zastava predstavlja više od naše moći i naših interesa

U drugom dijelu govora o stanju nacije, predsjednik Bush je govorio o opasnostima s kojima su Sjedinjene Države sučeljene u svijetu. Obrana mira podrazumijeva suprotstavljanje tim opasnostima – rekao je predsjednik, naglašavajući da su hrabrost i suosjećanje kojemu se teži unutar Amerike istodobno i kvalitete koje odredjuju američko ponašanje u inozemstvu: “Američka zastava predstavlja više od naše moći i naših interesa. Utemeljitelji naše zemlje poveli su nas ka cilju ostvarenja ljudskog dostojanstva. Takvo nas vjerovanje vodi i u svijetu, kako bi pomogli onima koji su ugroženi, te zaštitili mir i onemogućili planove zlih ljudi.”

Od domaćih tema, predsjednik Bush je kao najvažnije izdvojio jačanje gospodarstva putem otvaranja novih radnih mjesta. On je naglasio i potrebu stvaranja sustava zdravstvene skrbi koji bi bio dostupan svim Amerikancima. Gospodin Bush je od predstojećih obaveza izdvojio i postizanje veće energetske neovisnosti Sjedinjenih Država, te bolju zaštitu okoliša. Što se jačanja gospodarstva tiče, američki predsjednik je rekao: “Nova se radna mjesta stvaraju kad jača gospodarstvo; gospodarstvo jača kada Amerikanci raspolažu s više novca koji mogu trošiti i ulagati; a najbolji i najpravedniji način da se Amerikancima osigura raspolaganje novcem je taj da mu se on ne oduzme oporezivanjem.”

Predsjednik Bush je istaknuo da je njegova vlada uvela porezno rasterećenje u najvećem iznosu u ovoj generaciji, kako bi se pomoglo izvlačenju ekonomije iz recesije. On je zatražio od Kongresa da okonča dvostruko oporezivanje dioničara, čime bi se potaklo investiranje. Zahtijevajući reformu sustava zdravstveme zaštite, predsjednik Bush je zatražio da se u sljedećih deset godina izdvoji dodatnih 400 milijardi dolara za potrebe zdravstvene zaštite najsiromašnijih i starijih osoba.

XS
SM
MD
LG