Linkovi

Što sve Irak nije učinio, a trebao je (23/1/03) - 2003-01-24


Sjedinjene Države pomažu inspektorima Ujedinjenih Naroda za kontrolu naoružanja u Iraku pružajući im informacije i opremu. Riječima glasnogovornika američkog Državnog tajništva, Richarda Bouchera, "Inspektori trebaju obaviti vrlo važan posao i oni ga marljivo i obavljaju." Njihov rad, međutim, zahtijeva suradnju Iraka.

Za sada, režim Saddama Husseina ne surađuje. Kako je rekao gospodin Boucher, "Ponovno se pokazuje da Irak slijedi obrazac obmanjivanja i uzmicanja." Inspektori su utvrdili da Irak nije naveo u popisu kemijsko oružje. Irak nije izvijestio o što se dogodilo s granatama punjenim iperitom, kao niti o testiranju projektila, koji su, oboje, navedeni u ranijim inspekcijama. Do danas, Irak nije pružio točan popis svojih znanstvenika, niti ne dozvoljava privatne susrete s njima. Irak nije pružio objašnjenje za svoje kupovine ni dobave. Što se tiče osmatranja iz zraka, Irak ga uporno onemogućava.

Irak se nije povinovao zahtjevima najmanje šesnaest prethodnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda, kojima je od njega traženo da eliminira svoje programe razvoja oružja masovnog uništavanja i dalekometnih projektila. Irak se ne povinuje ni posljednjoj rezoluciji, usvojenoj u studenom, koja daje režimu u Bagdadu još jednu, posljednju priliku da se dobrovoljno razoruža. Kako kaže Richard Boucher, "Saddam nije poslušao niti jedan jedini puta."

Miroljubivo razriješenje ostaje u rukama Saddama Husseina. Kao što je rekao gospodin Boucher, "Ukoliko on želi objelodaniti svoje programe i dozvoliti da inspektori Ujedinjenih Naroda unište oružje, tada možemo izbjeći potrebu za vojnom silom … To je odluka koju mora on donijeti i koju bi trebao donijeti."

Saddam Hussein je, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, "čovjek koji voli igrati igre i šarade … Prema prvim znacima, nema mnogo nade da će se dobrovoljno razoružati … Nadajmo se da će shvatiti da mislimo ozbiljno i da će se miroljubivo razoružati … Dan kada će morati podnijeti račune sve je bliži. Upravo zato, on se mora dobrovoljno razoružati."

XS
SM
MD
LG