Linkovi

Sjećanja na Martina Luthera Kinga u znaku anti-ratnih poruka (21/1/03) - 2003-01-21


Naslovne stranice američkih dnevnika, bez izuzetka, posvećuju veliki prostor brojnim skupovima na kojima je obilježen dan Martina Luthera Kinga. Kao što se u jednom od svojih zadnjih govora velečasni King oglasio protiv rata u Vijetnamu, tako su i prosvjednici jučer iskoristili njegov poziv na ne-nasilje da bi se suprotstavili ratu protiv Iraka – piše Atlanta Journal-Constitution.

Tisuće prosvjednika izrazile su nezadovoljstvo vladinim koracima ka ratu – piše list iz Atlante, koji napominje da ovaj rat ne bi bio kao Pustinjska oluja prije 11 godina, jer ovog puta nema istu moralnu pozadinu. “Bush me zastrašuje”, “Da li bi Isus bacao bombe?” neke su od poruka na tisućama plakata koje su nosili sudionici demonstracija u Atlanti – piše list.

Washington Post u naslovu ocjenjuje da su “Antiratne poruke dominirale skupovima u crkvama i na javnim mjestima” u području glavnog grada. Česta su bila podsjećanja da je ubijeni borac za gradjanska i ljudska prava posvetio život ne samo borbi za jednakost, nego i borbi za mir. Washington Post prenosi i mišljenje da se teško prisjetiti obljetnice Kingova rodjenja koja je bila toliko značajna u kontekstu opasnosti od izbijanja rata.

I najtiražniji USA Today izvješćuje o manifestacijama koje su u čast Martina Luthera Kinga održane diljem Sjedinjenih Država. List bilježi i rezultate ankete koju je proveo zajedno s televizijskom mrežom CNN i Gallupovim institutom. Po prvi put u proteklih 40 godina, većina Amerikanaca ne smatra savezni porez previsokim. Polovica ispitanika kaže da je savezni porez otprilike na poželjnoj razini – piše najtiražniji američki list i dodaje da to predstavlja veliku promjenu u odnosu na stanje od prije dvije godine, kada su dva od svako tri Amerikanca tvrdila da su ih savezni porezi visoki.

XS
SM
MD
LG