Linkovi

Boston Globe: Rasa ponovno dijeli Amerikance (20/1/03) - 2003-01-20


Bilježeći godišnjicu rodjenja borca za gradjanska i ljudska prava, posebno prava manjinskih rasa i naroda – Martina Luthera Kinga - američki tisak danas preispituje postignuto i postavlja pitanje budućnosti. Boston Globe u naslovu ističe da se “Rasno pitanje ponovno pojavljuje kao pitanje koje bi moglo podijeliti Amerikance”.

Radi se o pritanju koje bi u američku politiku moglo unijeti više podjela nego bilo koje drugo – piše bostonski list. Pri tome spominje kontroverzni slučaj senatora Trenta Lotta koji je hvalio negdašnju rasnu segregaciju, te nedavnu odluku predsjednika Busha da se usprotivi davanju prednosti i olakšica pripadnicima manjina pri upisu na sveučilišta. Rasno bi pitanje moglo postati središnje političko pitanje u predizbornim kampanjama za Bijelu kuću 2004.godine - piše Boston Globe.

Tijekom 34 godine otkako je Martin Luther King ubijen, ljudi su očekivali pojavljivanje novog vodje koji će - s istim utjecajem medju američkim crncima - ponijeti zastavu borbe za političku i socijalnu pravdu, piše današnji USA Today. Supruga vodećeg borca za prava manjina – Coretta Scott King – kaže da bi želja Martina Luthera bila da svaki čovjek slijedi njegova učenja, te da se ne oslanja na čelnike. Čekanje na pojavljivanje nove karizmatske ličnosti moglo bi biti kontraproduktivno – piše najtiražniji američki list.

I na kraju pregleda pisanja današnjeg tiska, jedna anketa koju je objavio Philadelphia Inquirer. Prema ispitivanju javnog mijenja koje je provela medijska grupa Knight Ridder, 83 posto Amerikanaca bi u ovom trenutku podržalo odlazak u rat protiv Iraka ukoliko bi akciju podržali Ujedinjeni narodi, a izvršile je multinacionalne snage. Bez podrške svjetske organizacije i suradnje saveznika, intervenciju bi podržala samo trećina Amerikanaca – piše Philadelphia Inquirer.

XS
SM
MD
LG