Linkovi

Predsjednik Poljske u posjetu Bijeloj kući (15/1/03) - 2003-01-15


Predsjednik Bush primio je u Bijeloj kući predsjednika Poljske Aleksandra Kwasniewskog. Prilikom susreta Američki predsjednik se zahvalio predsjedniku Poljske na njegovoj podršci u borbi protiv međunarodnog terorizma i dodao kako ove dvije zemlje rade zajedno kako bi se spriječili daljnji teroristički napadi na Sjedinjene Države i Europu.

Tijekom susreta predsjednik Bush je izjavio: "Danas u Europi mi nemamo boljeg prijatelja nego što je Poljska. Jedan od razloga što je to tako je i taj što se predsjednik Poljske založio za zajednički rad, kao jednaki partneri, u ratu protiv terora."

Predsjednik Bush je dodao kako je sa predsjednikom Poljske razgovarao o sjeverno-korejskom programu nuklearnog naoružanja kao i o radu inspekcije za naoružanje u Iraku, uključujući moguću upotrebu vojne sile, ako Bagdad odbije uništiti oružje masovnog uništenja. Predsjednik Kwasniewski je dodao kako je htio razgovarati o tim problemima prije nego što predsjednik Bush odluči o daljnjem smjeru akcije. Poljski predsjednik je također rekao kako se rasprava vodila i oko njegove odluke o obnovi poljskog vojnog zrakoplovstva s više od tri i pol milijarde dolara vrijednom kupovinom američkih lovaca-bombardera tipa F-16. Poljska je prošlog mjeseca odlučila kupiti 48 zrakoplova američke proizvodnje, a ne borbene zrakoplove koje su nudili europski proizvodjači. Novim će se zrakoplovima zamijeniti zastarjela flota ruskih borbenih zrakoplova.

XS
SM
MD
LG