Linkovi

Odgovor na poteze Sjeverne Koreje (10/1/03) - 2003-01-15


Sjedinjene Države podržavaju rezoluciju o Sjevernoj Koreji, koju je 6. siječnja usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju. Ova je organizacija osudila poteze režima u Pjongjangu kojima je uklonjena i onesposobljena oprema za nadziranje sjevernokorejskih nuklearnih pogona, te protjerani inspektori te organizacije.

Odluka Sjeverne Koreje da ponovno, bez nadzora, pokrene svoja postrojenja za proizvodnju plutonija, kao i njezino ustrajanje na svom programu nuklearnog oružja, dolaze povrh postojećih kršenja potpisanih sporazuma. Sjeverna Koreja je potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i treba mu se povinovati.

Veleposlanik Kenneth Brill, iz Misije Sjedinjenih Država pri međunarodnim organizacijama, o tome kaže: "Sjeverna Koreja se postavila u izravno prkošenje jasnom zahtjevu međunarodne zajednice da mora, na provjerljiv način, ukinuti svoj program nuklearnog naoružanja."

Sjeverna Koreja je ustvrdila da ponovno pokreće svoja postrojenja kako bi udovoljila svojim energetskim potrebama. Međutim, reaktor od pet megawata, koji Sjeverna Koreja reaktivira, proizvodi vrlo malo električne energije. Sjeverna Koreja nema nikakvu legitimnu miroljubivu potrebu za plutonijem ili visoko obogaćenim uranom.

Predsjednik George W. Bush je rekao da Sjedinjene Države ne namjeravaju povesti vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje, te je izrazio uvjerenje da trenutna situacija može biti razriješena diplomatskim putem. Sjedinjene Države će raditi na iznalaženju miroljubivog rješenja. "Ali," kako je rekao veleposlanik Brill, "mi ne smijemo i nećemo dopustiti Sjevernoj Koreji da svoje kršenje međunarodnih obveza pretvori u političku ili ekonomsku korist."

Kao što je to rekao veleposlanik Brill, "Sjedinjene Države osuđuju najstrožim mogućim riječima nastojanja Sjeverne Koreje da izradi nuklearna oružja unatoč svoje obveze neproliferacije, u skladu s međunarodnim sporazumima." Sjedinjene Države pozivaju Sjevernu Koreju da se odvrati od puta kojim je krenula, da poduzme sve neophodne korake kako bi se odmah povinovala obvezama koje proizlaze iz međunarodnog sporazuma o neširenju oružja, te da eliminira svoj program nuklearnog naoružanja."

XS
SM
MD
LG