Linkovi

Sindikat učitelja počeo petodnevni štrajk (13/1/03) - 2003-01-13


Sindikat hrvatskih učitelja jutros je započeo petodnevni štrajk kojim od Vlade traže deset posto veće plaće. Prvog dana drugog polugodišta vrata 760 škola ipak nisu ostala zatvorena. Ministarstvo prosvjete objavilo je da većina škola radi, a sindikat je objavio da je u štrajku 50 posto učitelja.

Nema službenih podataka o odazivu na štrajk Sindikata učitelja, ali obje strane izrazile su zadovljstvo - Ministarstvo prosvjete tvrdeći da štrajk nije uspio, Sindikat jer vjeruje suprotno.

Predsjednik Sindikata učitelja Dalimir Kuba kazao je da prvog dana drugog polugodišta nije radilo 50 posto učitelja koji će ostati u štrajku, kako je i najavljeno, do 17 siječnja. Ministarstvo prosvjete objavilo je da je nastava počela u većini škola u Hrvatskoj, ne precizirajući o kojem se broju radi.

Slabiji odaziv na štrajk u Sindikatu objašnjavaju očekivanom reakcijom na prijetnje Ministarstva da dani u štrajku neće biti plaćeni. Obje strane današnjim su se izjavama dodatno zakopale na ranijim pozicijama pa je teško vjerovati da će u narednih tjedan dana pronaći zajednički jezik.

Predsjednik Sindikata učitelja Dalimir Kuba kazao je da će prekinuti štrajk samo ako vlada pristane za deset posto povećati plaće nastavnicima, ali i čistačicama, administrativnom osoblju i školskim podvornicima. Kuba tvrdi da Vlada novac ima i da resorno ministarstvo u raznim stavkama proračuna skriva 80 milijuna kuna:

"Mi držimo da novca ima, da ga mora biti, i upravo je štrajk sredstvo pritiska i način da se problem riješi," rekao je Kuba.

Odbacujući ove optužbe, ministar prosvjete Vladimir Strugar ponovio je da bi pristajanjem na sindikalne zahtjeve Vlada poremetila sustav plaća. Novih pregovora o plaćama neće biti, poručeno je nastavnicima koji su nedavno dobili povišicu od tri do devet posto.

Prosječna nastavnička plaća nešto je veća od državnog prosjeka i kreće se oko 500 dolara. Ministar Strugar roditelje je i danas pozvao da djecu šalju u skolu. "Ispričavam se roditeljima koji su nam se javljali i govorili da su oni i njihova djeca imali neugodnosti. Ispričavam se iako mi nismo pridonijeli takvoj atmosferi," kazao je Strugar.

Nastavnicima osnovnih škola u srijedu će se pridružiti srednjoškolski profesori. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama danas je potvrdio da će u srijedu štrajkati zato što su ravnateljima plaće povećane za 20 posto, nastavnicima za u prosjeku šest dok su plaće nenastavnog osoblja ostale iste.

Pet najvećih sindikata u državi, koji imaju pola milijuna članova, Vladi je danas zaprijetilo generalnim štrajkom ako do 24 siječnja ne odustane od predloženih izmjena Zakona o radu kojima se smanjuju radnička prava.

XS
SM
MD
LG