Linkovi

Saddam u egzilu - 'posljednja šansa za očuvanje mira'? (9/1/03) - 2003-01-09


Neka novinska izvješća u Sjedinjenim državama i Europi sugeriraju da su možda u tijeku diplomatske inicijative kako bi se uvjerilo iračkog predsjednika Saddama Husseina da odstupi s vlasti. Američki dužnosnici podržavaju ovakvo rješenje, smatrajući da se radi o načinu za izbjegavanje oružanog sukoba. Neki irački susjedi skloni su ovoj ideji, iako gotovo nitko ne vjeruje da bi je irački predsjednik ikada prihvatio.

Dužnosnici administracije predsjednika Busha ističu da je rat protiv Iraka posljednja opcija, te da bi se odlaskom Saddama Husseina s vlasti ostvario američki cilj promjene iračkog režima i to bez ispaljenog metka. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u vezi toga nedavno je izjavio da bi prva opcija bila da Saddam Hussein odstupi s vlasti i već večeras ode iz Iraka."

Mack: Mala mogućnost da će Saddam otići u izgnanstvo

Samo dan nakon te izjave, američki dnevnik Christian Science Monitor prenio je da je Saudijska Arabija, prošli mjesec, tajno uputila izaslanika u Bagdad kako bi uvjerio iračkog čelnika da preda vlast i ode u izgnanstvo. Irački susjedi naime smatraju da bi eventualni ulazak Sjedinjenih država i međunarodne zajednice u rat protiv Bagdada mogao biti poguban za čitavu regiju. Jedan od američkih dužnosnika izjavio je da mu nije poznato da se vode takvi pregovori.

Međutim, bivši američki veleposlanik David Mack, koji je bio na dužnosti u Iraku te potom vodio srednjeistočni odjel u Državnom tajništvu tijekom Zaljevskog rata 1991. godine kaže: "Vjerojatno je da se vode pregovori. Međutim, vrlo je mala vjerojatnost da će Saddam Hussein prihvatiti zahtjev da odstupi s vlasti."

Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal izjavio je prije neki dan da je njegova vlada voljna ponuditi - kako je to formulirao, a da nije ulazio u detalje - "posljednu šansu za očuvanje mira". Izvor unutar saudijske vlade izjavio je Glasu Amerike da je saudijska kraljevina spremna razmotriti sve što je potrebno kako bi se izbjegao novi rat. To bi uključivalo i pomoć iračkom čelniku da sačuvana obraza mirnim putem preda vlast te dobije azil u nekoj trećoj zemlji. Diplomati iz dvije Iraku susjedne zemlje kažu da bi to bilo najbolje rješenje, iako o tome ne govore javno.

al-Maeena: Ako se iznese prava ponuda, Saddam možda i ode

Khaled al-Maeena, glavni i odgovorni urednik saudijskog lista Arab News smatra da bi irački čelnik možda bio voljan razmotriti ovakav prijedlog, ukoliko mu ga predaju predstavnici arapskih vlada: "Bilo je špekulacija da bi to mogli učiniti arapski izaslanici. Ja mislim da, ako se iznese prava ponuda, Saddam možda i ode. On zna da ovaj put, za razliku od prošlosti, Sjedinjene Države misle ozbiljno te da nema mjesta gdje bi se mogao skriti."

Međutim, bivši veleposlanik David Mack smatra da će se predsjednik Saddam Hussein boriti do samog kraja, umjesto da prihvati poraz pred očima cijelog svijeta: "Ukoliko treba birati izmedju sramotnog izgnanstva i uglednog mjesta u svjetskoj povijesti koja bi ga pamtila kao nekog tko se suprotstavio Sjedinjenim Državama – mislim da bi on izabrao ovo potonje."

Francuska izvještajna agencija prenijela je izjavu jednog od najviših iračkih dužnosnika koji je rekao da Saddam Hussein nema namjeru otići u izgnanstvo. Jedan dugogodišnji arapski diplomat koji radi u Washingtonu kaže da bi sporazum o mirnom odstupanju s vlasti iračkog predsjednika bio najbolje tješenje za sve. Međutim, nitko ne može davati savjete Saddamu Husseinu, kaže ovaj diplomat, čak i ako se radi o savjetu koji bi sačuvao Irak od još jednog rata.

XS
SM
MD
LG