Linkovi

Sjedinjene Države i Ujedinjeni Narodi odbacuju iračku tvrdnju da se inspektori bave špijunažom (6/1/03) - 2003-01-06


Sjedinjene Države su odbacile iračku optužbu da inspektori Ujedinjenih naroda borave u Iraku kako bi se bavili isključivo obavještajnom djelatnošću.

U televizijskom govoru Saddam Hussein je rekao da inspektori sastavljaju popis iračkih znanstvenika i postavljaju pitanje o vojnim logorima i legitimnim vojnim operacijama u trenutku dok Sjedinjene Države razmatraju akciju protiv njegove zemlje.

Iračke optužbe o špijuniranju odbacili su i Ujedinjeni narodi.

Sjedinjene Države su, također, snažno kritizirale riječi Saddama Husseina u kojima je pozitivno govorio o palestinskim samoubilačkim bombaškim napadima. Washington drži da je takav komentar – citiramo – "užasan".

Dnevnik New York Times objavio je da američki stručnjaci za nacionalnu sigurnost dovršavaju plan upravljanja Irakom i demokratizacije te zemlje, nakon mogućeg rata.

Prema navodima newyorškog dnevnika, planom se predviđa boravak velikog broja američkih vojnika u Iraku, najmanje 18 mjeseci. Planiraju se vojna suđenja i brzo preuzimanje naftnih polja, za potrebe financiranja poslijeratne obnove.

Bijela kuća bi, stoji u izvješću, željela da nakon svrgavanja Saddama Husseina Irakom vlada civilni upravitelj kojeg bi, možda, postavili Ujedinjeni narodi.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da je vjerovatnost da će doći do rata s Irakom – danas manja nego u nedavnoj prošlosti.

U intervjuu za britanski radio gospodin Straw nije precizirao zašto su izgledi za oružani sukob s Bagdadom izblijedili. Britanski šef diplomacije je naglasio da vojni sukob nije neizbježan te da međunarodna zajednica želi da se situacija s Irakom riješi mirnim sredstvima. Gospodin Straw je dodao da je važno ispraviti impresiju koju su stvorili neki mediji da je rat s Irakom neizbježan.

U međuvremenu, dnevnik Washington Post navodi izjave dužnosnika Pentagona koji kažu da će kopnene snage za moguću invaziju protiv Iraka možda prijeći i stotinu tisuća vojnika.

Dnevnik Boston Globe izvjestio je da se stotinjak američkih specijalaca i 50 agenata CIA-e već nalazi u Iraku. Dužnosnici američke vojske i CIA-e odbili su komentirati ovo izvješće.

Veliki brod-bolnica američke ratne mornarice Comfort isplovio je iz Baltimorea prema Indijskom oceanu. Na brodu s tisuću bolničkih kreveta nalazi se posada od oko 300 liječnika i medicinskih sestara.

Comfort je posljednji put bio sudjelovao u ratnim operacijama za vrijeme Pustinjske oluje protiv Iraka 1991. godine.

XS
SM
MD
LG