Linkovi

Navala azilanatata na kanadske granice (5/1/03) - 2003-01-05


Iz današnjeg američkog tiska izdvajamo pisanje Boston Globea o sve češćem okretanju azilanata ka Kanadi. Stotine Pakistanaca i Arapa bez putovnica, od kojih su mnogi godinama boravili u Sjedinjenim Državama, nagrnuli su ovih dana na kanadsku granicu. Na graničnim prijelazima traže azil, nakon što su američke vlasti, u okviru rata protiv terorizma, odlučile stati na put ilegalnim useljenicime.

Naglo povećanje broja stranaca na prijelazima u pokrajine Quebec, Ontario i British Columbia posljedica je rastućeg straha koji u Sjedinjenim Državama osjećaju stranci bez urednih dokumenata, posebno oni sa Srednjeg istoka, iz Sjeverne Afrike i jugoistočne Azije – piše bostonski list, koji ukazuje na strah koji ilegalni useljenici osjećaju zbog mogućnosti uhićenja i deportacije.

Te osobe imaju puno veće izglede dobiti izbjeglički status, a time i pravo boravka, a kasnije možda i državljanstvo, u Kanadi nego u Sjedinjenim Državama. Primjera radi, u Kanadi je 2001. godine izbjeglički status dobilo više od 44 tisuće ljudi koji su u tu zemlju ušli iz Sjedinjenih Država. Dok je do nedavno broj stranaca koji je na graničnom prijelazu Lacolle u Quebecu tražio azil iznosio tek desetak dnevno, ovih dana taj broj dostiže i 250 i to uglavnom Pakistanaca, piše Boston Globe.

Najtiražniji američki list USA Today skupio je podatke o sredstvima koja su potrošili pretendenti na 435 mjesta u Zastupničkom domu Kongresa. Svi skupa su za svoje predizborne kampanje potrošili gotovo pola milijarde dolara. Taj iznos čak je za 34 posto bio veći nego na kongresnim izborima prije četiri godine – navodi USA Today.

XS
SM
MD
LG