Linkovi

CSM: 'Rumsfeld  - hladnoratovski ratnik sučeljen s terorizmom' (3/1/03) - 2003-01-03


Listajući današnji američki tisak izdvajamo tekst Christian Science Monitora koji posvećuje opširni prilog – kako kaže – “hladnoratovskom ratniku koji se sučeljava s novim razdobljem terorizma”. Radi se o jednom od najviših američkih dužnosnika kojem bostonski list pripisuje sljedeća vjerovanja: “Jaka Amerika agresivno predvodi u pravom smjeru i svijet je neizostavno prati. Manje se radi o unilateralizmu nego o paternalizmu obilježenim geslom 'Amerika zna najbolje'".

Osoba o kojoj Christian Science Monitor piše je ministar obrane Donald Rumsfeld. List tvrdi da on vjeruje u to da se američka moć i pravednost pokazala odlučujućom u pobjedi tijekom hladnog rata...Amerika će pobjediti i u ratu protiv terorizma. To je uspjelo i u Afganistanu, a uspjet će i u Iraku. Danas se Sjedinjene Države nalaze na rubu rata – nastavlja bostonski list i dodaje:”Rumsfeldov čelnički stil i duboka vjerovanja oblikuju uporabu američkih oružanih snaga u ovom ključnom trenutku suvremenog svijeta...Sljedećih nekoliko tjedana on će savjetovati predsjedniku Bushu da pribjegne preventivnoj vojnoj akciji zbacivanja iračkog režima, a posljedice toga bi mogle transformirati, ali i destabilizirati Srednji istok – smatra Christian Science Monitor.

Philadelphia Inquirer jutros objavljuje izvještaj u kojem se tvrdi da su dvojica militatntnih muslimana – koji su uhićeni nakon ubojstva troje američkih misionara i jednog ljevičarskog jemenskog političara – planirali niz napada na strance, novinare i jemenske političare. Nakon uhićenja, ubojice su dale policiji popis od osam osoba koje su planirali likvidirati.

Dvojica su uhićenika dio mreže iz koje je policija do sada uhitila još 30 osoba – navodi filadelfijski list. Za jednog od njih se zna – tvrdi jemenska policija – da je povezam s al-Qaidinom terorističkom mrežom.

XS
SM
MD
LG