Linkovi

SAD spremne koristiti silu protiv Iraka (3/1/03) - 2003-01-03


Predsjednik Bush je izjavio da su Sjedinjene Države spremne uporabiti silu protiv Iraka ako irački režim ne bude surađivao s inspekcijama Ujedinjenih naroda. Predsjednik Bush je ponovio da Saddam Hussein prkosi Ujedinjenim narodima time što nije obznanio informacije o oružjima za masovno uništavanje.

Pred vojnicima u bazi američkih oružanih snaga Fort Hood u Texasu predsjednik Bush je rekao da iračka deklaracija o oružju nije vjerodostojna jer u njoj nisu popisana kemijska i biološka oružja. Predsjednik je rekao da je međunarodna zajednica pokazala Saddamu Husseinu put ka miru, ali je on – za sada – izabrao put prkošenja. "Sada možemo biti sigurni da on ne uvažava Ujedinjene narode i njihove rezolucije. Njega doista nije briga za mišljenje cijelog svijeta".

Predsjednik Bush je rekao vojnicima da je uporaba vojne sile posljednja opcija te da se nada da će Saddam Hussein pristati na dobrovoljno razoružavanje. Ako to ne učini, kazao je gospodin Bush, američki vojnici će se boriti kako bi oslobodili ljude, a ne da bi pokorili bilo koga. Irak tvrdi da Sjedinjene Države namjeravaju napasti neovisno o nalazima inspekcija Ujedinjenih naroda za oružje.

XS
SM
MD
LG