Linkovi

Korporacijski skandali obilježili američko gospodarstvo u 2002. (31/12/02) - 2002-12-31


Cijena sirove nafte koja je na početku tjedna dosegla vrhunac od 33 dolara po barelu, pala je za dolar i 35 centi nakon odluke zemalja članica OPEC-a o povećanju proizvodnje i izvoza nafte. Generalni štrajk koji je ušao u peti tjedan u Venecueli navodi se kao glavni uzročnik naglog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu zbog kojeg mnogi analitičari smatraju da bi se cijena mogla popeti čak na 40 dolara po barelu.

Međutim osim problema oko visokih cijena nafte koji su obilježili kraj ove godine, u poslovnom svijetu 2002-ga godina će sigurno ući u povijest kao jedna od najgorih. No, je li zaista bilo tako?

Činilo se da je došlo vrijeme svođenja računa i naplate dugova nakupljenih tijekom razdoblja nekonroliralnog rasta krajem 1990-ih. Ova godina je naizgled bila više nego slaba, s problemima divovskih razmjera. Istina je, naravno, bila puno blaža. Američko gospodarstvo je zabilježilo mali porast, a tržište dionica, iako u cjelini u gubitku, pružilo je mnoštvo prilika za zaradu investitorima spremnima preuzeti rizik.

Neki u poslovnom svijetu, ponajviše odvjetnici, imali su odličnu godinu, u pravilu izvlačeći korist iz tuđih problema. Usprkos problemima, određen broj menadžera uspio je ostvariti odlične rezultate. Evo nekoliko svijetlih primjera: David Neelman je direktor nove avio-kompanije JetBlue Airlines koja je u 2002 godini s politikom niskih cijena i kvalitetne usluge poslovala odlično, premda je velik broj avio kompanija – uključujući i one najveće – došao blizu bankrota. Nadalje, tu su Clive Calder i Clive Davis iz diskografske kuće BMG-Beltersman za koju između ostalih snimaju Britney Spears i grupa ‘N Sync , Lawrence Probst iz tvrtke Electronic Arts koja proizvodi video igre poput Sims serije. Tu je i John Mackey – direktor lanca samopoluga Whole Foods, specijaliziranog za prodaju organske i tzv. zdrave hrane, te Sallie Krawcheck iz divovske financijske institucije Citigroup.

Međutim, za one koji su uspješno poslovali dobra 2002. nije jamac uspjeha u 2003-oj, te je za očekivati da je pred navedenim menadžerima i njihovim tvrtkama, kao i pred cijelim američkim gospodarstvom, još jedana godina puna teškoća i izazova.

XS
SM
MD
LG