Linkovi

Zunes: Mir na Srednjem istoku skinut s dnevnog reda (27/12/02) - 2002-12-27


Među analitičarima zbivanja na Srednjem istoku sve se češće čuje ocjena da je iluzorno očekivati mir u tom području. Jedan od stručnjaka koji srednjo-istočni mir smatra “fantazijom” je i profesor Sveučilišta San Francisco Stephen Zunes.

Mir na Srednjem istoku skinut je s dnevnog reda – tvrdi profesor Zunes, koji ukazuje na podatak da u gotovo dvije godine, otkako je u Izraelu na vlast došla stranka Likud, nije pokazana spremnost na izravne mirovne razgovore s Palestincima. Istovremeno, Palestinska je uprava nastavila gubiti kredibilitet i među vlastitim narodom i u međunarodnoj zajednici, što zbog korumpiranosti te vlasti, što zbog prešutne suglasnosti ekstremnih dijelova Palestinske uprave s terorističkim akcijama.

Sve to otežava ponovno pokretanje mirovnog procesa – smatra profesor Stephen Zunes. "Što se Sjedinjenih Država tiče, problem je u tome što je Amerika glavnu pozornost usmjerila na Irak, te u arapskom i islamskom svijetu jača negodovanje zbog – kako se tvrdi – američke pristranosti. Izrael, na primjer, dva puta više krši rezolucije Ujedinjenih naroda no što to čini Irak. Osim toga, Izrael raspolaže nuklearnim, kemijskim i biološkim oružjem, te najsuvremenijom raketnim sustavima, a Sjedinjene se Države ipak usredotočuju na Irak kao opasnost po svjetski mir.”

Profesor Stephen Zunes smatra da regionalne probleme treba rješavati po redosljedu važnosti, te da bi rješavanje izraelsko-palestinskog problema moglo olakšati kasnije rješavanje iračkog problema. Pri tome on napomine da Irak tijekom proteklih 12 godine nije okupirao tuđi teritorij, dok Izrael do današnjeg dana nastavlja okupaciju Zapadne obale, uključujući istočni Jeruzalem, zatim pojas Gaze, te Golansku visoravan.

Sjedinjenim je državama u tom području teško izgraditi status nepristranog posrednika – smatra profesor Zunes.

Upitali smo ga – smetaju li ljudi poput Yassera Arafata, Ariela Sharona i Benjamina Netanyahua, nalaženju mirnog rješenja za Srednji istok?

“I Yasser Arafat i Ariel Sharon su okrvavili ruke i obojica su na stajalištima koja samo škode mirovnom procesu. S druge strane, oni samo reagiraju na ono što njihovi narodi žele i od njih očekuju. Bilo bi važno stvoriti ambijent u kojem će i Palestinci i Izraelci izabrati umjerenije čelnike. Američke ocjene da je Arafat odgovoran za glavninu nasilja i zastoj u pregovorima, uz istovremeno hvaljenje Ariela Sharona kao miroljubivog čovjeka – neće pridonijeti izgradnji ugleda Sjedinjenih Država kao nepristranog posrednika.”

Glavni dio posla na Srednjem istoku je nalaženje rješenja za legitimne zahtjeve obiju strana – kaže profesor Zunes i zaključuje da sigurnost Izraela i prava Palestinaca nisu međusobno isključivi, nego su međuzavisni.

XS
SM
MD
LG