Linkovi

Opaske senatora Lotta oživjele nacionalni dijalog o rasnim pitanjima (21/12/02) - 2002-12-21


Svi vodeći američki dnevni listovi danas se bave odstupanjem senatora Trenta Lotta s položaja čelnika republikanaca u Senatu. “Washington Post” piše o “oživljavanju nacionalnog dijaloga o rasnim pitanjima” i podsjeća kako je crncima bilo 1948. Godine, kada je na izborima – kako je rekao senator Lott – trebao pobijediti kandidat koji se zalagao za rasnu segregaciju.

1948. – piše “Post” – crncima u Mississippiju, saveznoj državi senatora Lotta, guverner se obratio sljedećom porukom: “Ukoliko ste toliko zaluđeni da želite ući u naše škole za bijelce, biti gost u našim restoranima i uživati društvenu ravnopravnost s bijelcima, savjetujem vam da preselite u neku drugu državu.”

Na drugoj, zapadnoj američkoj obali, “Los Angeles Times” se, međutim, već okrenuo Oskarima sljedeće godine. Iako je do proglašenja pobjednika ostalo preko tri mjeseca – piše “Times” – holivudski studiji već su počeli s kampanjama promicanja svojih – kako se nadaju – budućih kandidata za ove prestiže nagrade.

Iako studiji ne smiju pozivati članove Američke filmske akademije, koja dodjeljuje Oskare, na večere, prijeme i druge promidžbene priredbe, ipak su našli niz načina da se dodvore onima koji će odlučivati o njihovim filmovima. Primjerice, pozivnice više ne šalju studiji, već –glumci ili redatelji. Kampanje za Oskare – piše “Los Angeles Times” – sve više podsjećaju na predizborne političke kampanje, u kojima je zakulisno lobiranje zamijenjeno beskonačnim reklamiranjem nominiranih filmova i prijemima.

XS
SM
MD
LG