Linkovi

Cirkus za osjete (20/12/02) - 2002-12-20


Ovih dana, djeca New Yorka uživaju u predstavama cirkusa, nazvanog, posve prikladno, Big Apple Circus. Neke od predstava, međutim, namijenjene su u potpunosti onoj djeci koja uobičajeno ne bi uspjela uživati u vratolomnim akrobacijama na trapezu, niti u šalama klaunova.

Pod nazivom «Cirkus za osjete» odvijaju se predstave koje imaju posebne voditelje. Dvojica glavnih voditelja razmjenjuju dijaloge koji u potpunosti opisuju što se događa u svakom djeliću cirkuske pozornice. «Gotovo smo spremni za početak. Upravo ulaze klauni, s vrećicama kokica u rukama. S lijeve strane, netko se uspinje po užetu prema trapezu. S desne, jedna djevojka balansira stoj na rukama, ali – samo na jednoj ruci!»

Tako otprilike izgleda govor voditelja, namijenjen djeci oštećenog vida. Svojim riječima, on mališanima koji jedva nešto vide ili su potpuno slijepi dočarava čaroban svijet pod ogromnim svodom cirkuskog šatora. U isto vrijeme, s obje strane pozornice, svjetla reflektora obasjavaju dvojicu tumača znakovnog jezika. Oni sva ta ista zbivanja, ali s posebnim osvrtom na zvučne elemente predstave, jezikom prstiju prenose djeci oštećenog sluha.

Jedan od voditelja predstave je Michael Christianson, i sam nekada davno cirkuski umjetnik, koji je, prije točno 25 godina, osnovao cirkus Big Apple. Vođen mišlju da niti jednom djetetu ne smije biti uskraćen magični svijet cirkusa, prije petnaest godina je uveo posebne predstave nazvane «Cirkus za osjete».

Osim što mališanima oštećenog sluha ili vida donosi doživljaj čitave predstave, «Cirkus za osjete» na kraju svake izvedbe ima i poseban dodatni program za takvu djecu. Ona dolaze na samu cirkusku pozornicu da osjete vlastitim prstima piljevinu na podu, da opipaju kostime izvođača, užad trapeza, te, konačno, da dotaknu, - po želji, i zagrle! -, četveronožne sudionike predstave.

A,kad smo već kod cirkuskih životinja, i tu se cirkus Big Apple razlikuje od ranijih cirkusa. Sve životinje koje sudjeluju u predstavi su domaće životinje i kućni ljubimci. Nema pucketanja biča nad glavama tigrova i lavova jer, kako kaže Michael Christianson, nema potrebe da djeca vide i okrutniju stranu cirkusa. Pokazalo se da jednaki ushit gledatelja izazivaju i točke s konjima i psima, koje, za dresuru, ne treba tjerati bičevima.

Osim u New Yorku, predstava «Cirkus za osjete» gostuje i u Washingtonu, Atlanti, Bostonu i Somersetu, u saveznoj državi New Jersey. Cirkuski klauni, među kojima je i osnivač cirkusa Big Apple, Michael Christianson, - ukupno njih 93 -, vode i poseban program, nazvan «klauni-doktori». Oni odlaze u dječje bolnice u Sjedinjenih Država i mališanima u bolesničkim posteljama donose radost cirkusa.

I, za kraj, kako izgleda cirkus Big Apple, gledan kroz brojke? Sam cirkus sačinjava šator visine peterokatnice, te 60 prikolica u kojima živi i radi 150 izvođača i osoblja. Dnevno, cirkus potroši 18 tisuća litara vode, a godišnje se u prikolici-kuhinji pripremi 150 tisuća obroka.

Više od pola milijuna posjetitelja godišnje uživa u majstorijama cirkuskih umjetnika, od čega je oko 9 tisuća djece koja prisustvuju posebnim predstavama Cirkusa za osjete. 50 tisuća ulaznica podijeli se besplatno siromašnoj djeci i mladima kroz program «Cirkus za sve i svakoga». I, konačno, klauni-doktori godišnje obiđu 200 tisuća bolničkih kreveta i nasmiješe isto toliko lica bolesnih mališana.

XS
SM
MD
LG