Linkovi

Hoće li najavljeni štrajk u New Yorku ugroziti cijelo američko gospodarstvo? (15/12/02) - 2002-12-15


“USA Today” razrađuje moguće posljedice najavljenog štrajka radnika poduzeća javnog prometa u New Yorku. Analitičari smatraju da bi štrajk mogao ugroziti svaki aspekt gospodarstva New Yorka, od restorana do cvjećara i velikih robnih kuća. Prema procjenama, štrajk bi mogao grad koštati između 100 i 350 milijuna dolara dnevno, u što su uključeni izdaci za prekovremeni rad policajaca, no i gubici u produktivnosti, maloprodaji i prihodima od poreza. Stručnjaci dapače upozoravaju da bi njujorški štrajk mogao ugroziti i američko gospodarstvo u cjelini, jer bi, između ostaloga, otežao dostavu robe u druge dijelove zemlje – piše najtiražniji američki dnevnik.

“New York Times” javlja da je administracija predsjednika Busha sastavila popis terorista koje je CIA ovlaštena ubiti, ukoliko se njihovo hvatanje pokaže nepraktičnim i ako se tako mogu minimizirati civilne žrtve. Prema riječima američkih dužnosnika, na listi se nalaze ključni čelnici al-Qaide, poput Osame bin Ladena, kao i drugi važni pripadnici al-Qaide i ostalih terorističkih organizacija – njih ukupno dvadesetak. Ovaj se spisak povremeno upotpunjava, za što više nije potrebno predsjednikovo odobrenje – piše “New York Times”.

Njujorški dnevnik također piše o odluci Vatikana da prihvati ostavku bostonskog nadbiskupa, kardinala Bernarda Lawa. Ta je odluka – piše “Times” – do sada najveće iznenađenje u nastojanjima Katoličke crkve da se riješi vala skandala oko svećenika-pedofila u Sjedinjenim Državama. Javnost se sada pita – je li odluka Vatikana znak da je crkvena hijerahija spremna na veću fleksibilnost, demokratičnost i javnu odgovornost, ili se radi o izoliranoj pojavi – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG