Linkovi

Kućni ljubimci - tema ovogodišnjih božićnih ukrasa u Bijeloj kući (14/12/02) - 2002-12-14


Svake godine prva dama Sjedinjenih Država i osoblje Bijele kuće biraju temu za božićne ukrase u predsjedničkoj rezidenciji. Ove godine, Laura Bush izabrala je kao temu – životinje. Diljem Bijele kuće ovih su dana izložene replike 25 kućnih ljubimaca predsjedničke obitelji.

Snijeg koji je pokrio Washington bijelim ogrtačem i božićni napjevi koje je na glasoviru izvodio pijanist američkih marinaca Bob Boguslaw bili su savršena pozadina za obilazak blagdanski ukrašene Bijele kuće u društvu Prve dame Laure Bush. Gospođa Bush pokazala je novinarima kipove kućnih ljubimaca koji su živjeli u Bijeloj kući:

"Ovdje vidite ovce koje su u vrijeme prvog svjetskog rata, tijekom mandata predsjednika Woodrowa Wilsona, puštane na tratinu pred Bijelom kućom kako bi tamo pasle travu. U to su doba, naime, svi uposlenici Bijele kuće bili otišli u rat, a među njima su bili i vrtlari, te je posao košenja trave prepušten ovcama koje su travu pasle. U ovom kutu vidite Algonquina, ponija sina predsjednika Theodorea Roosevelta. Tadašnji je predsjednik imao sedmoro djece, pa je njegova obitelj imala mnogo kućnih ljubimaca. Zapravo, svaki je predsjednik do sada imao životinje."

Među ukrasima je i kip konja Nelsona predsjednika Georgea Washingtona, iako predsjednik Washington nikada nije živio u Bijeloj kući. Međutim, kako kaže prva dama, upravo su predsjednik Washington i njegova supruga Martha započeli tradiciju držanja kućnih ljubimaca, jer su i sami imali brojne životinje na svojem imanju Mount Vernon u blizini Washingtona.

U Bijeloj kući je izložena i replika aligatora, kojega je francuski markiz de Lafayette poklonio predsjedniku Johnu Adamsu. Taj aligator je svojedobno živio u kadi u istočnom krilu Bijele kuće.

Gospođa Bush novinarima je pokazala i božićni bor, visok preko pet metara, postavljen u Plavoj dvorani i ukrašen ptičicama.

"Obratili smo se pismima guvernerima svih saveznih država i američkih teritorija i zamolili ih da nam preporuče po pet umjetnika, koji će izraditi ukrase u obliku ptica iz njihovih država. Vidjet ćete da su umjetnici na ukrasima prikazali najrazličitije ptice, među njima najčešće pticu kardinala. To nam je dobro došlo, jer smo izabrali mnogo božićnih ukrasa koji su crvene boje, baš poput kardinala."

Crvene su boje i brojne božićne zvijezde – biljke koje ukrašavaju gotovo svaki kutak Bijele kuće. Prva dama opisala je kako je ta zanimljiva biljka dobila svoj latinski naziv “poinsettia pulcherrima”.

"Poinsettia je dobila ime po Amerikancu Joelu Poinsettu. Gospodin Poinsett je prije stotinu godina bio američki veleposlanik u Meksiku. Tijekom svojeg mandata, ugledao je prekrasne božićne zvijezde, donio ih sa sobom u Sjedinjene Države i – nazvao ih po sebi. Danas su božićne zvijezde tradicionalne blagdanske biljke diljem Sjedinjenih Država" - objašnjava američka Prva dama.

Bijelu kuću ovih dana krasi, naravno, i velika tradicionalna “kuća od slatkiša”, pred kojom se, na slatkoj tratini, također mogu vidjeti mali šećerni kućni ljubimci. Tu je i veliki orao od čokolade, kojega je napravio glavni kuhar Bijele kuće. Među blagdanskim tradicijama Bijele kuće je i biranje blagdanske čestitke. Ove godine predsjednik i prva dama izabrali su čestitku umjetnika Lu Zhena-Huana, podrijetlom iz Šangaja, koja prikazuje glasovir u velikom predvorju Bijele kuće.

Tijekom obilaska Bijele kuće s novinarima, gospođa Bush izjavila je da će njene misli tijekom blagdana biti uz sve one koji su izgubili bližnje u terorističkim napadima na New York i Washington, te je pozvala sve Amerikance da ne zaborave na one kojima je teže nego njima:

"Nadam se da će se svi Amerikanci tijekom blagdana sjetiti svojih sugrađana, kojima možda u životu nije tako lako. Nadam se da će mnogi posjetiti usamljene umirovljenike i pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Nadam se da će biti onih koji će volontirati u dobrotvornim organizacijama i onih koji će uputiti čestitke i pisma zahvale Amerikancima u uniformi, koji diljem svijeta brane našu slobodu i bore se za mir."

Prva je dama dodala da će predsjednik i njegova obitelj najveći dio prosinca provesti u Bijeloj kući, te da će za Božić otići u Camp David u saveznoj državi Maryland.

XS
SM
MD
LG