Linkovi

Bostonski kardinal podnio ostavku (13/12/02) - 2002-12-13


Vatikan je danas objavio da je papa Ivan Pavao Drugi prihvatio ostavku kardinala Lawa kao čelnika Bostonske nadbiskupije. U pismenoj izjavi kardinal Law se ispričao zbog svojih poteza izrazivši nadu da će njegova ostavka donijeti jedinstvo i izlječenje u nadbiskupiji. Kardinala Lawa i bostonsku nadbiskupiju se optužuje da su štitili svećenike koji su desetljećima seksualno zlostavljali djecu.

Kardinal Bernard Law, koji je vodio Bostonsku nadbiskupiju od 1984. Godine, morao je nečasno odstupiti s tog položaja zbog pedofilskog svećeničkog skandala. 71-godišnji kardinal Law započeo je karijeru kao aktivist za građanska prava na američkom Jugu 60-tih godina. Kao čelnik bostonske nadbiskupije istaknuo se u pomaganju useljenicima i latino-američkoj zajednici.

Ove godine, međutim, kardinal se našao u središtu skandala sa svećenicima koji su seksualno zlostavljali djecu. Crkveni dokumenti pokazuju da su kardinal Law i njegova nadbiskupija znali za takve slučajeve, ali su svećenike pedofile premještali od župe do župe što kritičari opisuju kao prikrivanje zločina. Posljednjih dana velik broj crkvenih skupina pozvao je na smjenu kardinala Lawa. Bostonska nadbiskupija razmatra mogućnost proglašavanja bankrota suočena s više stotina tužbi zbog seksualnog zlostavljanja od strane svećenika.

XS
SM
MD
LG