Linkovi

CSM: Kako djeluju nesmrtonosna oružja i zašto ih mi ne koristimo? (12/12/02) - 2002-12-12


Pod naslovom "Bang-bang! Mrtav si", današnji Christian Science Monitor podsjeća na dječje igre u kojima svi ratuju, a pogiba se samo u mašti, te postavlja retoričko pitanje: kako funkcioniraju nesmrtonosna oružja i zašto ih mi ne koristimo?

Zamislite ratište na kojemu se protivnici jednostavno onesvijeste, ili padnu od grča u nozi, ili im pozlije, pa povraćaju, ili bilo što drugo što ih onemogući da se bori, ali im ne naškodi ozbiljno … samo ih navede da se predaju. Zvuči li to poput science fictiona, pita Monitor i odgovara: uopće ne! Američka vojska i brojni nevojni istraživački instituti vrlo ubrzano rade na razvoju upravo takvih oružja.

Evo i nekih koji su ili u završnim fazama istraživanja ili već i razvijeni: mikrovalni udari koji nanose jaku bol u kratkom momentu bez da ubiju ili teško ozlijede napadnutu osobu, a djeluju na udaljenost od nekoliko stotina metara; tu su i elektromagnetska pulsna oružja koja onemogućuju radare, radio, kompjutere, navigacijske uređaje i druge naprave koje u sebi sadrže poluvodiče; materijali poput "ljepljive pjene" koji zapletu vojnike, ili, pak, posebna maziva, koja neprijateljska vozila natjeraju u klizanje i bespomoćno okretanje; biološki agensi koji mogu "pojesti" plastiku, ulja i druge materijale, ključne u pogonu neprijatelja. Nabrajanje čitavog neletalnog arsenala uzelo bi još dosta minuta, stoga, spomenimo samo i plinove "smrdljivce", koji izazivaju u neprijateljskih vojnika jaku mučninu.

Dodajmo još samo napis iz New York timesa, u kojemu se navode neimenovani prijatelji bivšeg dopredsjednika Ala Gorea, koji tvrde da se gospodin Gore neće kandidirati za predsjedničke izbore 2004.-te godine. Oni tvrde da će Al Gore u siječnju najaviti da odstupa kako bi dao priliku nekom novom imenu iz Demokratske stranke da se ogleda protiv predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG