Linkovi

Četvrtina Amerikanaca kupuje poklone online (13/12/02) - 2002-12-12


Svaki četvrti Amerikanac, odnosno Amerikanka, ove će blagdanske sezone svoje poklone kupovati preko Interneta. To je tek malo više nego što je bilo 1999.-te godine, u jeku najvećeg procvata internetskih maloprodajnih kompanija, ali količina novca koju će potrošiti dvostruko je veća.

Najnovije ispitivanje koje je provela televizijska mreža ABC pokazuje ne samo da 24 posto Amerikanaca kupuje poklone preko Interneta, nego i da upravo oni troše na te poklone svake godine sve više. Tradicionalnije tri četvrtine Amerikanaca ove godine planiraju na poklone potrošiti manje novca nego prethodne, a značajno manje od rekordne 1999.-te godine.

Što privlači kupce Internetu? Ogromna većina, - njih 73 posto -, kao glavni razlog navodi komfor i udobnost procesa kupovanja. «Ako hoću, mogu sjediti gola golcata u mojoj fotelji i pregledavati koje bi poklone kupila,» precizirala je jedna ispitanica. Samo 7 posto smatra da su cijene u internetskoj prodaji pogodnije, a 18 posto kađe da se radi o kombinaciji komfora i boljih cijena.

I dok će jednak broj muškaraca i žena kupovati poklone na Internetu, količina novca koju će na to utrošiti višestruko se razlikuje. Prosječan muškarac potrošit će četiri puta više novca nego prosječna žena – on 1050, a ona 270 dolara!

Ovo posljednje, kako izgleda, specijalnost je Interneta. U populaciji tradicionalnih potrošača gotovo da nema razlike u potrošnji između muškaraca i žena. S druge strane, međutim, muškarci su skloniji kupovati elektroniku, koja je skuplja, dok žene uglavnom za poklone kupuju igračke i knjige, koje su značajno jefitinije.

Kupovanje preko Interneta definitivno ima sva klasna obilježja: najprisutnije je među bolje stojećim i bolje obrazovanim Amerikancima. U domaćinstvima s prihodima većim od 50 tisuća dolara godišnje, čak 40 posto kupuje preko Interneta; u onima s manjim prihodima, jedva 15tak posto kupuje uz pomoć miša i tipkovnice. Gotovo jednak je odnos između onih koji su fakultetski obrazovani i onih čje je školovanje zastalo na srednjoj školi ili i ranije.

Sve skupa, dvije trećine Amerikanaca ima pristup Internetu – 40 posto samo kod kuće, 5 posto samo na poslu, a 22 posto i kod kuće i na poslu. Kako je pokazalo ispitivanje televizije ABC, kompjuter i Internet u najvišim su postocima vezani uz fakultetski obrazovane građane, - 81 posto -, one iz dobne skupine od 35 do 44 godine, - 79 posto, te bijelce – 70 posto.

I, na kraju, pogledajmo što se najviše kupuje preko Interneta. Žene, u 40 posto slučajeva, kupuju igračke, u 38 posto knjige, u 33 posto slučajeva odjeću. Muškarci, pak, u 32 posto slučajeva kupuju odjeću, u 31 posto slučajeva elektroniku, u 23 posto glazbene CD-e i filmove na DVD-ju.

Tu su još, u umjerenim postocima, kućanske potrepštine, a, u začuđujuće malom postotku – nakit! Samo 1 posto žena i 5 posto muškaraca kupuju nakit preko Interneta. Izgleda da je to jedna od onih stvari koje svatko želi dobro pogledati i opipati prije nego što ju kupi.

XS
SM
MD
LG