Linkovi

Predsjednici pet balkanskih država traze  izjašnjavanje o kandidatskom statusu  za članstvo u EU (11/12/02) - 2002-12-11


Predsjednici pet balkanskih država zatražili su izjašnjavanje o kandidatskom statusu – što može, iako ne mora biti najavljeno na Kopenhagenskum summitu Europske unije.

Predsjednici pet balkanskih država su na inicijativu makedonskog kolege poslali zajedničko pismo najvišim dužnoisnicima Eurospke unije navodeći očekivanje da će završni dokument summita u Kopenhagenu – summit počinje sutra – donijeti i konkretnije izjašnjavanje EU o kandidatskim perspektivama njihovih država. Jasan stav prema članstvu njihovih zemalja u vidu snažne poticajne poruke nastavku integracijskog puta zatražili su predsjednici Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije i SR Jugoslavije.

Pismo su u utorak primili k znanju ministri vanjskih poslova Europske unije, prema izjavi glasnogovornika Ministarskog vijeća nije isključeno da će završna deklaracija kopenhagenskog skupa ipak sadržavati rečenicu ili dvije s najavom kandidature zemljama jugoistočne Europe. Slično je već izjavio predstavnik Grčke, zemlje koja će predsjedavati Unijom u prvoj polovici iduće godine i koja će u lipnju u Solunu ugostiti nastavak Zagrebačkog summita. Ministarsko vijeće podsjeća pak da jugoistok na dnevni red dolazi dogodine, a predsjedavajući ministar vanjskih poslova Danac Per Stig Moeller na neobičan je način odgovorio na upit hoće li se Europsko vijeće u Kopenhagenu izjašnjavati o novim kandidatima. 'Da li hoće znati ćete po završetku summita', kazao je Moller. Za sada, pet zemalja imaju samo obećanja, dakle status potencijalnih kandidata ili kandidata za kandidate.

XS
SM
MD
LG