Linkovi

Summit EU u Kopenhagenu - summit proširenja (11/12/02) - 2002-12-11


U Kopenhagenu je sve spremno za povijesni summit poširenja Europske Unije. Grad je u raspoloženju primjerenom skupovima šefova država i vlada europske petnaestorice, dakle sve je u bardikadama, mnogo je policije – organizatori spominju šest tisuća policajaca angažiranih na sigurnosim psolovima, do provjere ljudi do kontrole prometa – podzemna željeznica ne radi u krugu od pola kilometra od kongresnog centra Bella gdje se summit održava.

Summit počinje tek sutradan rano popodne. Izvjesno je da će zemlje EU odaslati službeni poziv desetorici kandidata koji su ili uspješno zaključili pregovore - poput Slovačke i Cipra - ili su u fazi kada iz principa odbijaju ponuđeni financijski paket jer smatraju da mogu u zadnji trenutak ugrabiti još nešto. U ovoj je skupini sedam zemalja. Izdvaja se Poljska s veoma decidiranim stavom da ne želi ništa osim milijarde eura unosa Unijinog novca više nego što joj je ponuđeno.

Očekuje se da bi se lideri petanestorice možda izjasnili i o neupitnom nastavku procesa proširenja ili re-unifikacije Europe, dakle o najavi kandidatskog statusa zemljama Jugoistočne Europe. Uz ovu temu - jedna dobra vijest - ministar europskih integracija RH, Neven Mimica, predao je izvještaj o učinjenom poslu direktoru odjela za Balkan u Komisijinoj općoj upravi za vanjske poslove.

Komentar Reinhardta Priebea bio je veoma povoljan, pohvalan i uz komplimente za, rekao je Priebe, “ambiciozan program koji je dobroj mjeri ispunjen, pogotovo u svom političkom dijelu”.

Uzgred, i jedna vijest s najavom termina kada će Hrvatska službeno predati zahtjev za prijem u Europsku Uniju – to je 15. siječanj iduće godine.

XS
SM
MD
LG