Linkovi

Američke snage dopustile prolazak broda s projektilima (11/12/02) - 2002-12-11


Sjedinjene Države su pristale dopustiti brodu sa pošiljkom dalekometnih raketa Scud - koje je kupio Jemen - da nastavi svoj put prema toj zemlji.

Vlada Sjedinjenih Država priopćila je da su rakete sjevernokorejske proizvodnje zaista naručene od vlade Jemena, te da vlada u Sani ima pravo opskrbljivati se tim naoružanjem.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je da su Sjedinjene Države od jemenske vlade dobile jamstva da rakete neće biti predane nekoj trećoj strani.

Nešto ranije, vlada Jemena je prosvjedovala zbog sinoćnjeg presretanja i zapljene tereta, od strane španjolskih i američkih ratnih brodova. Jemen tvrdi da su rakete namjenjene vojsci te države, te da je "narudžba bila ugovorena prije izvjesnog vremena".

Sjedinjene Države smatraju Jemen "zemljom koja predstavlja uporište terorističkih aktivnosti", međutim sama vlada te države je američki saveznik u ratu protiv globalnog terorizma. Američki vojni savetnici već izvjesno vrijeme pomažu jemenskim vlastima u potjeri za elementima al-Qaide, koji su našli utočište u toj zemlji.

Na brodu koji nije bio pod zastavom niti jedne države pronađeno je više od dvanaest skrivenih raketa tipa Scud. Brod su nadomak Roga Afrike zaustavili španjolski ratni brodovi, koji zajedno s američkim snagama sudjeluju u anti-terorističkoj koaliciji.

Američke obavještajne službe pratile su brod od kada je prije nekoliko tjedana napustio Sjevernu Koreju. Američki stručnjaci istražuju teret koji je pronađen na brodu.

XS
SM
MD
LG