Linkovi

Hoće li proširenje EU podijeliti bogate i siromašne? (10/12/02) - 2002-12-10


"Christian Science Monitor” jutros donosi prvi u seriji od pet članaka o proširenju Europske unije. “Europa postaje veća i razjedinjenija” – piše “Monitor”, pojašnjavajući: “Na aktualne članice Unije otpada 95, a na novih deset članica – preostalih pet posto bogatstva kontinenta. Uvjeti iz ugovora o pridruživanju još će povećati ovaj jaz i udaljiti bogate od siromašnih zemalja.”

“Washington Post” čitateljima predstavlja kandidata za novog ministra financija Johna Snowa. Kao i njegov prethodnik Paul O’Neill, i gospodin Snow dolazi iz samog vrha poslovnog sektora – do sada je bio direktor željezničke kompanije CSX – no razliku od gospodina O’Neilla – gospodin Snow poznat je po svojoj političkoj promišljenosti – piše washingtonski dnevnik.

“New York Times” također donosi opsežan članak posvećen novim sredstvima za kontracepciju – uglavnom namijenjenim ženama. Većinom se radi o alternativama za kontracepcijsku pilulu. Jedna od najnovijih je flaster s kombinacijom estrogena i progestina, koji se nosi tri tjedna u mjesecu i lako se mijenja. Tu su i hormonske injekcije, koje se daju jednom mjesečno, zatim fleksibilni hormonski prstenovi, koji zamjenjuju dijafragmu, te jake hormonske pilule, koje se koriste “jutro poslije” – piše “New York Times”.

I pred dolazeće blagdane, izdvajamo članak iz najtiražnijeg američkog dnevnika “USA Today”, koji govori o učinkovitosti visoko-proteinskih dijeta u odnosu na “nemasne” dijete. Kontroverzna Atkinskova dijeta, koja počiva na izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane, odnosno, na neograničenom uživanju mesa, mlijeka i drugih bjelančevina, pokazala se u nizu istraživanja efikasnijom od posne prehrane. Mnogi stručnjaci upozoravaju da prelaženje na dijetu punu mesa – i masnoća – može biti opasno po zdravlje, no ne mogu objasniti zašto oni koji pokušavaju izgubiti na težini duže ostaju na Atkinsonovoj, nego na bilo kojoj drugoj dijeti – piše “USA Today”. (ZN)

XS
SM
MD
LG