Linkovi

Na pomolu novi skandal u nuklearnom laboratoriju u Los Alamosu? (9/12/02) - 2002-12-09


“Krađe u nuklearnom laboratoriju Los Alamos koštaju američke porezne obveznike milijarde dolara godišnje”, piše jutros “Los Angeles Times”. Dvije nedavno provedene istrage pokazale su – prema “Timesu” – zapanjujuću korupciju i nestajanje opreme iz laboratorija. Primjerice, jedna je djelatnik kupio novcem laboratorija novi Ford Mustang, a među predmetima koji su nestali iz laboratorija od 1999. je i više 260 kompjutora, te dvotonski magnet. U međuvremenu, istražitelji koji su proveli istragu otpušteni su, pa je u Los Alamosu na pomolu još jedan veliki skandal – javlja losanđeleski dnevnik.

“Christian Science Monitor” jutros piše da je Izrael od 1973. koštao Sjedinjene Države – ukupno 1,6 bilijuna dolara, odnosno više od 5.700 tisuća dolara po glavi stanovnika. Izrael je najveći primatelj američke financijske pomoći, koje godišnje dobiva oko tri milijarde dolara. No, tu su, upozoravaju autori spomenute procjene, i drugi oblici pomoći, koji izazivaju odljev dolara u Izrael – primjerice donacije američkih židovskih organizacija, zatim komercijalni zajmovi Izraelu, popusti na američku vojnu opremu koja se izvozi u Izrael i drugo – piše bostonski dnevnik.

“New York Times” također piše o novčanim pitanjima, točnije o financijskim nevoljama Californije, koja se, zbog slabljenja kompjutorske industrije, našla na rubu fiskalnog ponora. Proračunski manjkovi ove savezne države mogli bi u sljedećih godinu i pol dostići 18 milijardi dolara, pa vlasti najavljuju veliko rezanje budžeta, uključujući smanjivanje birokracije i izdvajanja za školstvo, te druge oblike štednje. Da je država, Californija bi imala peto ili šesto po jačini svjetsko gospodarstvo, s bruto društvenim proizvodom od 1,3 bilijuna dolara.

XS
SM
MD
LG