Linkovi

Američku Istočnu obalu zahvatilo veliko sniježno nevrijeme (5/12/02) - 2002-12-05


Američku Istočnu obalu zahvatilo je prvo veliko snježno nevrijeme ove zime. Mećava sa sobom donosi i preko 30 centimetara snijega i ledenu kišu. Front hladnog zraka, koji se proširio iz Teksasa prvo kroz južne, a zatim i savezne države Istočne obale, odnio je do sada najmanje 13 života, uglavnom u prometnim nesrećama.

Zbog snijega, više od milijun ljudi u saveznim državama South i North Carolina ostalo je bez struje. Elektroprivredne kompnaije u ove dvije države američkog Juga priopćile su da su u nekoliko gradova, uključujući glavni grad North Caroline Raleigh, pod težinom snijega i leda popustili električni vodovi.

Loše vremenske prilike izazvale su poteškoće u prometu, posebno za one koji danas trebaju putovati zrakoplovom. U New Yorku, u kojem se očekuje do 30 centimetara svijeta, letovi iz zračne luke La Guardia kasne u prosjeku devet sati, a neki su letovi u dolasku kasnili i do 16 sati.

Ovdje u Washingtonu, do sada je palo oko 10 centimetara snijega, no očekuje se da će snijeg prestati predvečer. U samom gradu, oko 200 ralica još je noćas počelo čistiti ulice. Lokalne osnovne i srednje škole su zatvorene, a zatvorene su i mnoge javne ustanove.

Američki Automobilistički savez i lokalna policija pozivaju vozače da ne izlaze na cestu, osim u slučaju krajnje nužde.

XS
SM
MD
LG