Linkovi

Novo povjerenstvo obećava temeljitu istragu terorističkih napada od 11. rujna (2/12/02) - 2002-12-02


Američki dužnosnici kažu da prošlotjedni teroristički napadi u Keniji naglašavaju potrebu poduzimanja daljnjih napora na spriječavanju budućih terorističkih napada. Ovo, najnovije upozorenje dolazi neposredno nakon osnivanja istražnog povjerenstva koje ima zadatak istražiti moguće propuste koji su doveli do prošlogodišnjih terorističkih napada na Sjedinjene Države.

Istražitelji u Keniji pokušavaju utvrditi tko je odgovoran za prošlotjedne napade na izraelske objekte i građane u toj zemlji. Izrael sumnja da iza napada stoji al-Qaida, premda za sada nema opiljivih dokaza. U intervjuu za televizijsku mrežu Fox republikanski senator Richard Shelby, inače član senatskog Odbora za obavještajna pitanja, kaže da postoje znakovi koji upućuju na povezanost međunarodnih terorističkih organizacija. "Velik broj terorista raspršenih diljem svijeta – od kojih je dosta njih obučavan u Afganistanu – sada se udružuje i poduzima akcije gdje god mogu".

U istoj televizijskoj emisiji gostovali su i bivši državni tajnik Henry Kissinger i nekadašnji senator George Mitchell. Nih dvojica bit će na čelu povjerenstva za istragu okolnosti terorističkih napada od 11. rujna prošle godine. Gospodin Kissinger izjavio je da će se uzeti u obzir čitav niz pitanja, od sigurnosti američkih luka do efikasnosti policije. Na temelju nalaza izvući će se pouke i iznjeti preporuke za budućnost. "Želimo osigurati da na kraju našeg posla, američka javnost i predsjednik dobiju sve činjenice koje su na raspolaganju".

Bivši senator George Mitchell, dopredsjednik Povjerenstva, kaže da će istraga biti temeljita i da će istražiti svaki trag uključujući i pitanja o financiranju terorističkih skupina. "Bit ćemo veoma energični i temeljiti u svakom segmentu istrage, neovisno o kojem području aktivnosti se radilo, koja zemlja ili skupina bude u pitanju. Primjenit ćemo iste rigorozne standarde za Saudijsku Arabiju i za sve druge koji budu postali predmetom naše istrage".Desetočlano povjerenstvo treba okončati istragu u roku od 18 mjeseci.

XS
SM
MD
LG