Linkovi

Pobuna protiv Saddama, prije američkog napada? (1/12/02) - 2002-12-01


Ratni planovi Pentagona su pripremljeni. Vojnici i oprema su spremni za prebacivanje na početne pozicije. U očekivanju rezultata inspekcija Ujedinjenih naroda za oružje sve oči su uperene u Bagdad. Što će se dogoditi sljedeće?

Viši dužnosnici Pentagona ovih dana razmišljaju najviše o odgovoru na ovo pitanje: što će se dogoditi ako Saddam Hussein odlučiti prkositi međunarodnoj zajednici po pitanju oružja za masovno uništavanje?

Wolfowitz: Mali će broj Iračana biti spreman umrijeti za Saddama

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz kaže da su Sjedinjene Države spremne za rat, ali dodaje da sukob nije neizbježan.

U radijskom intervjuu za Glas Amerike gospodin Wolfowitz je izrazio vjerovanje da bi Saddam Hussein mogao biti svrgnut pobunom Iračana prije nego što bi nova globalna koalicija krenula na Irak: "Ako Iračani uvide da Saddam neće još dugo biti na vlasti onda će tek mali broj njih biti spreman umrijeti za njega. To je režim koji ne uživa veliku popularnost. Čim ga se Iračani ne budu više bojali, on će se početi bojati njih. Vjerujem da se to može dogoditi vrlo brzo."

Očekuje se iračka obrana Bagdada i drugih gradova

Unatoč takvom razmišljanju američki vojni dužnosnici moraju pripremiti plan za najgori mogući scenario, uključujući onaj da Saddam Hussein ostaje na vlasti te da se bori. Ako se to dogodi, mnogi vjeruju da će se irački čelnik ponašati drugačije nego 1991. godine, kada su njegove najbolje postrojbe bile zatečene u otvorenoj pustinji i nakon toga uništene ili zarobljene.

Ovog puta stručnjaci očekuju da će Saddam prebaciti svoje snage i vojnu opremu u Bagdad i druge veće gradove i tako umanjiti taktičku i tehnološku nadmoć američkih snaga na otvorenom terenu. Izvori u Pentagonu kažu da je uočeno da su irački vojnici i oprema u gradovima postavljeni tik do škola, bolnica i džamija. Većina elitnih iračkih postrojbi grupirana je oko Bagdada.

Jedan glasnogovornik Pentagona je izjavio da se Saddam nedvojbeno nada da će mu mogući sukob u gradovima donijeti korist na dva načina. Prvo, on vjeruje da će se američke postrojbe bojati napasti, čak i s preciznim oružjima na navođenje, kako bi se izbjegle civilne žrtve. Drugo, ako dođe do američkih napada na urbana područja i civilnih žrtava, Saddam drži da bi to moglo dovesti do međunarodne osude Sjedinjenih Država.

Tisuće Iračana u redovima američkih snaga

Američki mediji javljaju da se u Pentagonu nadaju da neće biti potrebe izravno napadati Bagdad ili druge gradove jer bi američka vojna dominacija na drugim bojišnicama mogla dovesti do raspada iračkih oružanih snaga i pada Saddama Husseina. No američki časnici ističu da su spremni na sukob i u urbanom okruženju, ako to bude potrebno. Pukovnik Paul Melody je stručnjak za taktiku u urbanom sukobu pri Vojnom učilištu kopnene vojske. On priznaje da ulične borbe neće biti lake: "Kad dođete u urbano područje njegova kompleksnost, gustoća i zbijenost čine operacije bitno težima."

Desetine tisuća američkih vojnika prolaze kroz uvježbavanje vojnih operacija u gradovima na jednom poligonu u Louisiani. Ključ uspjeha u gradskim borbama bit će otkrivanje točaka otpora, njihovo izoliranje i uništavanje preciznim oružjima, a ako bude potrebno, borbom prsa u prsa.

Ključno će biti unaprijed dobiti obavještajne podatke o tome gdje se nalaze neprijateljske formacije. Zbog toga Pentagon razmatra mogućnost uključivanja uvježbanih pripadnika iračke oporbe u američke vojne postrojbe koji bi funkcionirali kao prevoditelji i vodiči. U tijeku su posljednji dogovori za uvježbavanje nekoliko tisuća Iračana koji su izrazili spremnost staviti se na američku stranu.

XS
SM
MD
LG