Linkovi

Pred UN inspekcije u Iraku, cijena nafte nepromjenjena (25/11/02) - 2002-11-25


U iščekivanju međunarodne inspekcije iračkog vojnog arsenala, cijene nafte nisu zabilježile veće promjene na svjetskom tržištu. Cijena nafte iz Sjevernog mora pala je za četiri centa i iznosi 25 dolara i 17 centi po barelu. Cijena barela američke sirove nafte pala je za tri centa, na 27 dolara i 63 centa. Predviđa se da bi mogući rat protiv Iraka mogao znatno povećati cijenu sirove nafte sa Srednjeg istoka koja opskrbljuje gotovo četvrtinu svjetskog tržišta.

******

U međuvuremenu, američki dolar bilježi najveći porast vrijednosti u posljednja tri tjedna u odnosu na euro i švicarski franak. Tome je pridonijela pozitivna prognoza budućnosti američke ekonomije.

******

Automobilska kompanija Ford nailazi na velike poteškoće u poslovanju u Europi. Razlog - englesko neprihvaćanje eura kao nacionalne valute. Prema izjavi direktora Forda svaka minuta odgode engleske vlade da uđe u jedinstvenu europsku monetarnu zonu nanosi veliku štetu operacijama Forda u Britaniji.

******

Grčka vlada odobrila je kupovinu 40 novih transportnih helikoptera od kompanije Eurocopter vrijednih 659 milijuna eura, te dvanaest Boingovih borbenih helikoptera Apache čija je vrijednost 683 milijuna eura.

U planu je i obnova grčke ratne mornarice u čiju će modernizaciju biti uloženo 415 milijuna eura.

Grčka u razdoblju od 2001. do 2005. planira potrošiti 11 milijardi i 700 milijuna eura na obnovu svojih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG