Linkovi

Godišnje nagrade Nacionalne zaklade za knjigu (23/11/02) - 2002-11-23


Nacionalna zaklada za knjigu izabrala je ovogodišnje dobitnike svojih nagrada za najbolja književna, dokumentarna i pjesnička djela u protekloj godini. Ove prestižne nagrade dodijeljene su ovoga tjedna u New Yorku.

Prema priopćenju Nacionalne zaklade za knjigu, autori dvadeset knjiga nominiranih za ovogodišnje nagrade bave se u svojim djelima “fascinantnim nizom pitanja, ideja i likova”. Christopher Merrill, koji je bio na čelu odbora za dodjelu nagrada za najbolja dokumentarna djela izjavio je da su ove godine bila nominirana djela s najrazličitijim temama:

"Nije izostalo preispitivanje niti jednog segmenta američkog života – od ponašanja do ubojstava. U povijesnim djelima, biografijama, memoarima, političkim analizama, putopisima te znanstvenim djelima autori su sintetizirali ogromnu količinu podataka i argumenata. Knjige koje su na nas ostavile najdublji dojam otkrivaju dio svijeta oko nas na odvažan novi način."

U kategoriji dokumentarnih djela, nagradu je dobio Robert Caro za treći dio biografije predsjednika Lyndona Johnsona, naslovljen “Master of the Senate – Gospodar Senata”. Gospodin Caro, koji nije bio u mogućnosti nagradu primiti lično, kazao je u pismenoj poruci da ne smatra svoje biografije samo opisima života slavnih ljudi, već studijama političke moći.

Nagrada za najbolje književno djelo dodijeljeno je Juliji Glass za njen prvi objavljeni roman “Three Junes – Tri lipnja”. Njena knjiga bavi se ljubavima u jednoj škotskoj obitelji, koja se kroz tri ljeta miri sa svojom prošlošću i okreće budućnosti. Primajući nagradu, autorica je istaknula da knjige imaju moć prebaciti čitatelja u neko drugo vrijeme:

"Knjige su neobični predmeti - naizgled vrlo prostog izgleda, no mogu se lako pretvoriti u nešto posve drugo – čarobni jedrenjak, zečju rupu, divlju pustinju ili baku koju ste izgubili u djetinjstvu."

Predsjedatelj Odbora za dodjelu nagrada za najbolja književna djela Bob Shacochis izjavio je da je ova godina donijela na scenu niz odličnih novih autora: "Više od bilo čega drugoga, ova je godina u američkoj književnosti bila godina izvanrednih debija. Prvi i odlični drugi romani preplavili su literarni horizont poput vatre i obećavaju cijelu jednu novu generaciju briljantnih pisaca za novo američko stoljeće."

Ruth Stone dobila je nagradu za svoju osmu zbirku poezije “In the Next Galaxy - U sljedećoj galaksiji”, u kojoj piše s točke gledišta žene u osamdesetim godinama života, otkrivajući želju da shvati kako svijet funkcionira. Knjiga Nancy Farmer “The House of the Scorpion - Kuća škorpiona”, futuristička priča o klonu koji pokušava shvatiti svoje postojanje, proglašena je najboljom knjigom za mlade. Romanopisac Philip Roth dobio je odličje za izuzetan doprinos američkoj književnosti tijekom svoje karijere duge četiri desetljeća.

XS
SM
MD
LG