Linkovi

Squiccimarro: 'Sudsko vijeće unaprijed donijelo oslobađajuću presudu' (18/11/02) - 2002-11-18


Petomjesečno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca na Županijskom sudu u Splitu, optuženima za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru u Lori sredinom ‘92. godine primiče se kraju. Nakon što su okrivljeni iznijeli obranu, završnu su riječ predstavili zastupnik optužbe i dio obrane.

Zastupnik optužbe Michelle Squiccimarro na početku svoje završne riječi rekao je kako je sudsko vijeće unaprijed donijelo oslobađajuću presudu na što je reagirao predsjednik vijeća Slavko Lozina ustvrdivši da će ta izjava kojom se vrši pritisak na pravosuđe biti presedan u sudskim krugovima. Zastupnik optužbe smatra kako im je tijekom glavne rasprave uskraćena mogućnost iznošenja dokaza budući da poziv svjedocima iz Jugoslavije nije dostavljen pravodobno, a također im je uskraćeno i izvođenje niza drugih dokaza, primjerice pisama šesnaestorice bivših zatvorenika Lore. Unatoč tome optužba smatra da je tijekom rasprave nepobitno dokazano da su u Lori bez posebnog razloga bili zatvarani i zlostavljani civili srpske nacionalnosti.

“Predlažemo da optuženi budu proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne primjerene težini počinjenog kaznenog dijela. Predlažemo da se pritvor produlji iz istih razloga iz kojih je i određen. Obzirom na očekivanu kaznu koja bi se trebala izreći glede dokaza koji im se stavljaju na teret , pritvor bi trebao biti obvezatan”, kazao je Michelle Squiccimarro, zastupnik optužbe.

Squiccimarro je posebno ukazao na prijetnje pojedinim svjedocima koji su zbog toga mijenjali svoje iskaze dane u istrazi. Branitelj optuženika Miljenka Bajića, Evelin Tonković reagirao je na izjavu zastupnika optužbe koji je govorio o pristranosti sudskoga vijeća. Tonković je rekao kako će ona nanijeti nepopravljivu štetu međunarodnom statusu hrvatskoga pravosuđa i statusu samih okrivljenika.

“Ako su svjedoci iz Jugoslavije krunski”, dodao je Tonković - “zašto se s njihovim pozivanjem čekalo do kraja rasprave? Optužba na temelju indicija stvara pitku priču bez utvrđivanja ikakvih činjenica, a okolnosti događaja prije deset godina kao i eventualni počinitelji uopće nisu rasvijetljeni”,

On je upozorio i na pisanje medija koji su djelomičnim izvješćivanjem s glavne rasprave stvorili utisak kako je skupina ljudi imala svoj privatni logor u Lori u kojem su se sustavno događali zločini što, istaknuo je Tonković, ni jedan svjedok ničim nije potvrdio. Za svog je branjenika Miljenka Bajića kazao kako je on bio policajac u ophodnji čiji posao nije bio čuvanje zatvorenika. Za Bajića koji je bio prepoznatljiva osoba nitko nije tvrdio da je nekoga zlostavljao, rekao je Tonković, te je za svoga branjenika zatražio oslobađajuću presudu.

Slobodan Mikulić,odvjetnik drugooptuženog Tončija Vrkića, kazao je da optužba nema nijednog dokaza kojim bi se Tonči Vrkić mogao proglasiti krivim te traži da se njegov branjenik oslobodi optužbe. Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG