Linkovi

Vlada predstavila Saboru proračun za 2003. (14/11/02) - 2002-11-14


Vlada za 2003. Predlaže državni proračun od 87 milijardi i 800 milijuna kuna. U taj iznos uključeno je i više od 7 milijardi otplate inozemnih zajmova. Za ovaj proračun, kao i za sve prethodne proračune u mandatu ove Vlade, ministar financija Mato Crkvenac saborske je zastupnike uvjeravao da razvojni i socijalni.

Ministar je ustvrdio da su glavni prioriteti ovoga proračuna znanost i obrazovanje, koji bi u 2003. trebali dobiti deset posto novca više nego do sada, te pravosuđe, koje će iduće godine dobiti 18 posto više novca. Daljni prioriteti su, prema Crkvencu, gospodarski resori, i to oni koji nose razvojne programe – poljoprivreda, malo poduzetništvo, javni radovi, turizam i promet.

Uz to, istaknuo je Crkvenac, Vlada i Sabor imaju važnu zadaću da u sljedećoj godini smanje deficit središnjeg državnog proračuna. Naime, predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda koji su dva tjedna pregovarali s hrvatskom Vladom, sinoć su na tiskovnoj konferenciji prije povratka u Washington, jasno uvjetovali svojim domaćinima da u sljedećoj godini proračunski deficit sa 5,2 posto, koliko je Vlada svojim proračunskim prijedlogom predvidjela, moraju smanjiti na 5 posto. Tek ako se to dogodi, MMF će početkom prosinca biti spreman potpisati sljedeći stand-by aranžman s hrvatskom Vladom. Stoga je već zgotovljeni proračun, koji je Vlada dostavila na saborske klupe, potrebno smanjiti za 250 milijuna kuna.

Ministar Mato Crkvenac apelirao je na zastupnike da, umjesto uobičajenih zahtjeva za povećanjem proračunskih stavki, ovoga puta učine suprotno: “Ja sada, gospodo zastupnici i iz pozicije i iz opozicije, očekujem da i vaše zalaganje za smanjivanje duga konkretizirate amandmanima kojima ćete smanjivati rashode proračuna. Rashodi proračuna bi se morali smanjiti za najmanje 250 milijuna kuna.”

Opozicija je svakako željela odgoditi raspravu o proračunu, dok se ne ne postigne suglasnost oko toga na kojim će se proračunskim stavkama uštedjeti 250 milijuna kuna, no vladajuća je odlučila provesti raspravu, jer se proračun mora donijeti do početka prosnica, kako bi se potpisivanje stand-by aranžmana moglo obaviti u planiranom roku.

Oporba je u dosadašnjem tijeku rasprava osporavala Vladine tvrdnje da je predloženi proračun “razvojan i socijalan”. Zamjeraju što se on donosi prema diktatu Međunarodnog monetarnog fonda. Zastupnica Demokratskog centra Vesna Škare-Ožbolt tvrdi da je Vlada zanemarila malo poduzetništvo, kroz koje se najlakše može riješiti problem nezaposlenosti.

IDS-ovac Damir Kajin misli da su sporenja oko predloženog proračuna posljedica blagog gospodarskog rasta s jedne, te golemih apetita političkih stranaka, s obzirom da Hrvatska ulazi u predizbornu godinu, s druge strane.

Predstavnici vladajuće koalicije u raspravi upozoravaju svoje kolege iz opozicijskih klupa da proračun ne smije probiti realni rast društvenog brutto-proizvoda i da on jamči nastavak započetih reformi.

Kako je za raspravu o predloženom proračunu prijavljeno oko pedeset zastupnika, očekuje se da će biti okončana tek sutra.

XS
SM
MD
LG