Linkovi

Ameriku brine mogućnost terorističkog napada na kompjuterske sisteme (8/11/02) - 2002-11-08


Vodeći američki dužnosnici sve više brinu da bi Al-Qaida i druge terorističke organizacije mogle uskoro početi koristiti kompjutere za napad na Amerikance unutar granica Sjedinjenih Država.

Dužnosnici nacionalne sigurnosti i policije kažu da su kompjuteri zapljenjeni u skloništima Al-Qaide u Afganistanu sadržavali mnoštvo informacija o kompjuterskim mrežama koje kontroliraju velike američke tvrtke. To otkriće je vrlo zabrinulo Bijelu Kuću.

Mueller: Brine fragmentiranost al-Qaidine strukture

Direktor Saveznog istražnog ureda, FBI-a, Robert Mueller rekao je na nedavnom skupu na temu borbe protiv kompjuterskog terorizma da je vrlo zabrinut mogućim velikim kompjuterskim napadom Al-Qaide i drugih terorističkih grupa na infrastrukturu Sjedinjenih Država:

"Zabrinuti smo s obzirom na fragmentiranost Al-Qaide, te zbog značajne razine stručnosti osoba povezanih sa organzacijom. Desetak, petnaestak osoba u različitim zemljama bi se mogli povezati i organizirati neku vrstu kompjuterskog napada. Ulažemo značajno vrijeme i novac pokušavajući razumjeti Al-Qaidine sposobnosti, kao i sposobnosti drugih zemalja te pokušajući predvidjeti napade na infrastrukturu kao i na zaštitu protiv takvih napada.”

Miller: Brine mogućnost masivnog napada na kompjuterske sisteme

Harris Miller predsjednik je Američkog udruženja informacijske tehnologije, interesne grupe koja u Washingtonu zastupa većinu glavnih informatičkih tvrtki u Sjedinjenim Državama. Gospodin Miller očekuje da će terorističke grupe pokušati povezati veliki fizički napad na američku infrastrukturu s napadom na kompjuterske sisteme koji prenose informacije i tehnologiju:

"Dakle, radilo bi se ne samo o strašnom fizičkom uništavanju već i o istovremenom prekidu komunikacija što bi onemogućilo hitnim službama da pravodobno djeluju. Vlada bi bila paralizirana i nesposobna da adekvatno reagira što bi učinak tog fizičkog napada učinilo još gorim.”

Predsjednik Bush je ubrzo nakon 11. rujna prošle godine formirao Odbor za zaštitu ključne američke infrastrukture. On je naredio članovim odbora da razrade strategiju zaštite informatičkog prostora kao i privrednih grana koje jako ovise o umreženim kompjuterima kao što je industrijska prozvodnja, bankarstvo, komunalije i komunkacije.

Prošlog rujna Bijela kuća izdala je opsežan nacrt plana nazvanog Državna strategija osiguranja informatičkog prostora. Bijela Kuća prikuplja mišljenja privatnog sektora, s obzirom da je veći dio američkog informatičkog sustava pod kontrolom nedržavnih poduzeča. Završni izvještaj bi trebao biti objavljen za nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG