Linkovi

NYT: Predsjednik Bush blitz-kriegom osvojio republikancima nova uporišta (7/11/02) - 2002-11-07


Jutrošnja izdanja američkih novina ponajviše se i dalje bave rezultatima izbora … New York Times, u članku naslovljenom "Pobjeda i izazovi", šire analizira izborne rezultate kakvi se nisu dogodili još od vremena Franklina Delanoa Roosevelta, a, u kontekstu same Republikanske stranke, to se nije dogodilo još od vremena nakon američkog građanskog rata. Ono što je iznenađujuće u rezultatima izbora, jest to da usred mandata predsjednika, upravo njegova stranka osvoji većinu u oba doma Kongresa.

New York Times piše da, očito, predsjednika Busha, baš kao i nekad ranije Ronalda Reagana, - koga se otpisivalo kao običnog holivudskog glumca -, njegovi protivnici shvaćaju olako, slušajući samo njegovu nespretnu sintaksu i naizgled nepotpuno vladanje određenom problematikom. To će se, piše Times, nakon izbornog utorka zasigurno promijeniti; predsjednik je pokazao da je vrhunski strateg, koji je na koncu predizbornih kampanja doslovce blitz-kriegom osvojio neka za republikance ključna uporišta, posebice u južnim saveznim državama.

Kako piše njujorški list, premda je jedan od prvih demokrata, senator Tom Daschle pokušao hrabro prihvatiti izborni poraz svoje stranke, ipak se već čuju teške riječi unutar njegove stranke i posebice na njegov račun. Mnogi ugledni demokrati pitaju se, piše Times, koliko je bilo mudro od gospodina Daschlea da se protivi predsjedniku Bushu po pitanju uspostave Ministarstva domovinske sigurnosti, u vrijeme kada je pitanje nacionalne sigurnosti Amerikancima vrlo važno. Upravo to se pitanje pokazalo odlučujućim u mnogim tijesnim utrkama.

Kako analizira New York Times, inicijative i vodstvo Demokratske stranke očito će u predstojećem periodu dolaziti iz redova njihovih guvernera. Demokrati kontroliraju četiri od osam najvećih saveznih država - zadržali su Californiju, te dodali Illinois, Pennsylvaniju i Michigan. Prema Timesu, treba gledati upravo u novoizabranog guvernera Pennsylvanije, Eda Rendella, te u Jennifer Granholm, novoizabranu guvernericu Michigana.

XS
SM
MD
LG