Linkovi

Rukavina: Najveći uspjeh ostvaren je u Zastupničkom domu (6/11/02) - 2002-11-06


Kako su prošli Amerikanci hrvatskog podrijetla koji su se natjecali na jučerašnjim izborima? O tome za Glas Amerike govori Steve Rukavina, jedan od čelnih lobista hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama i bivši predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, krovne udruge koja ujedinjuje niz organizacija američkih Hrvata.

Steve Rukavina kaže da su američki Hrvati vrlo zadovoljni rezultatima izbora za Zastupnički dom Kongresa. Tri kongresmena hrvatskog podrijetla odnijeli su uvjerljive pobjede. To su republikanac iz Kalifornije George Radanovich, te demokrati iz Ohia odnosno Indiane, Dennis Kucinich i Peter Visclosky.

Lošije su prošli političari hrvatskog podrijetla koji su po prvi put željeli ući u Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država. Demokratkinja Janet Robert, koja se natjecala za Zastupnički dom Kongresa u saveznoj državi Minnesota izgubila je od svog republikanskog suparnika Marka Kennedya. Poražen je i republikanac iz New Yorka Anton Srdanović.

Znači, kaže Steve Rukavina, negdje smo pobijedili, a negdje izgubili. “Međutim, i Janet Robert i Anton Srdanovic su političari mlađe generacije o kojima će se još čuti” – rekao je Steve Rukavina.

Poraz Helen Delich Bentley

Hrvatska zajednica u Americi sinoć je ostvarila još jedan uspjeh. Ne radi se o pobjedi već o porazu. Na izborima za Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država, u saveznoj državi Maryland, poražena je Helen Delich Bentley, političarka koja je prije desetak godina, također na saveznoj razini, bila vrlo istaknut branitelj srpskih interesa u Americi, - kako objašnjava Steve Rukavina, pogotovo srbijanskog ratnog napora da se stvori velika Srbija.

"Republikanci su sinoć slavili u većini izbornih utrka, no među njima nije bila Helen Delich Bentley, političarka srpskog podrijetla koja je već bila članica Zastupničkog doma, gdje se istakla kao snažan pristaša velike Srbije. Sinoć je poražena uvjerljivo – osvojila je 17 tisuća glasova manje od svog protivnika. Njezina podrška Slobodanu Miloševiću obila joj se o glavu. Čini se da je njezina politička karijera završena" - kaže ovaj hrvatski lobist.

Rukavina: Cilj - oživiti interes za Hrvatsku

Kongres Sjedinjenih Država izglasava stranu pomoć inozemstvu, a u velikoj mjeri utječe i na niz drugih vanjskopolitičkih pitanja, od proširenja NATO saveza pa do mirovnih angažmana američke vojske poput onog u Bosni i Hercegovini. Upitali smo Steve Rukavinu, hoće li lobiranje za hrvatske interese na Capitol Hillu biti lakše ili teže, sada kada Republikanci imaju većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu?

Steve Rukavin: "Činjenica je da Hrvatska nije prioritet ove administracije. Središnji prioriteti su zaštita zemlje od terorizma, moguća akcija protiv Iraka, te rat protiv globalnog terorizma. Interes za situaciju na jugoistoku Europe je u ovom trenutku vrlo slab. Zbog toga, imamo vrlo mnogo posla, treba održati i oživiti interes za Hrvatsku, kao i za cijelu regiju. utoliko nam je važnija pomoć utjecajnih kongresmena poput Georgea Radanovicha, koji je voljan pokrenuti pitanja poput povećanja američke pomoći Hrvatskoj i američkih investicija."

Uloga kongresmena Kučinića u lobiranju za hrvatske interese

Upitali smo Stevea Rukavinu koliko hrvatski lobisti imaju kontakta s kongresmenom iz Ohia, Denisom Kučinićem. Gospodin Kučinić, jedan od najistaknutijih pripadnika lijevog krila Demokratske stranke, žestoki je kritičar američkih vojnih intervencija – bilo da se radi o bombardiranju Jugoslavije od strane NATO saveza ili pak o mogućoj akciji protiv Iraka. Steve Rukavina kaže da je Denis Kučinić hrvatskog zajednici u Americi pomogao u ostvarenju niza projekata.

"Treba se podsjetiti da je gospodin Kučinić političar pacifističkog usmjerenja. On se zalaže za politiku pomirenja svih naroda na prostoru jugo-istočne Europe. On je načelan kritičar američke vanjske politike, on se primjerice zalaže za osnivanje Ministarstva mira, koje bi se bavilo ostvarivanjem mirotvorne politike na globalnom planu, za razliku od – kako kaže - promicanja ratnih opcija. No, ja želim reći da je on hrvatskoj zajednici u Americi pomogao u ostvarenju brojnih projekata" - rekao je na kraju razgovora za Glas Amerike Steve Rukavina, jedan od najistaknutijih lobista za hrvatske interese u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG